26. nov 2020.

Izlivi oduševljenja narodnih poslanika kandidatkinjom za Savet REM-a: Olivera Zekić je hrabra, požrtvovana, impresivna

Predstavljanje kandidata za članove Saveta REM-a pred skupštinskim Odborom za kulturu i informisanje, pored hvalospeva upućenih Oliveri Zekić, poznatoj po bliskim odnosima sa vrhom vlasti, obeležilo i prozivanje „navijačkih“ novinara i medija

Foto: N1

„Kad svi misle isto, znači da niko ne misli dovoljno“, misao je Voltera Lipmana, američkog pisca i političkog komentatora.

Upravo se to desilo na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, na kojoj su se predstavili kandidati za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Ispostavilo se da je sednica uglavnom bila posvećena predstavljanju Olivere Zekić, a ostalima – koliko se stiglo od izliva oduševljenja ovom kandidatkinjom.

Skup koji ni po čemu nije ličio na skupštinsku raspravu, pored jednoumlja i uzdizanja Olivere Zekić u zvezde, obeležilo je i prozivanje novinara i medija kao što su N1 i Nova S.

Poštovanje prema liku i delu Olivere Zekić

Olivera Zekić, koja je bila članica Saveta REM-a od 2015. do jula ove godine, pored toga što je istakla da joj je čast što je ponovo predložena, rekla je da je tokom njenog mandata REM uspeo da održi nezavisnost, bez obzira na skoro svakodnevne pritiske. Ti pritisci su dolazili uglavnom od opozicije, ali i od medija, bar tako tvrdi Zekić.

Pojedini poslanici, članovi skupštinskog odbora, nisu imali pitanja za Oliveru Zekić, već su se javili samo da bi joj odali priznanje, da pohvale njen dosadašnji rad, te da dodaju pokoju lepu reč o njoj.

Ivan Ribać: Iako ste rekli da vas ne hvalimo, moram da pohvalim vašu požrtvovanost i veliki stepen profesionalizma

Njima se pridružila i Sandra Božić, predsednica Odbora, koja se obratila Oliveri Zekić rečima:

„Jasno da ste svim svojim kvalitetima i uspešnim radom zaista i više nego kvalifikovali sebe za novu članicu REM-a.“

Poštovanje prema liku i delu Olivere Zekić iskazao je i poslanik Nebojša Bakarec iz Poslaničke grupe Aleksandar Vučić, i istakao njenu hrabrost, jer je, kako je rekao, pet godina demonizovana zbog toga što obavlja svoj posao profesionalno.

Kada je Olivera Zekić rekla da nije bila hrabra, već da je samo radila svoj posao, Bakarčev stranački kolega Lav Grigorije Pajkić oduševio se njenom skromnošću:

Kao neko ko je imao priliku da radi u medijima, znam kako je to kada postoje pritisci na vaš posao i kolika je hrabrost potrebna, tako da ste vi izuzetno skromni kada ste rekli da nije u pitanju hrabrost“, rekao je Pajkić.

Zekić: Nemojte više, molim vas

Spominjani su i požrtvovanost, profesionalnost i impresivna biografija. Išli su tako daleko da je i sama Olivera Zekić tražila da prestanu da je hvale:

„Ja bih zamolila poštovane narodne poslanike i poslanice da prestanu da me hvale. Molim vas, ja sam samo radila svoj posao. Zahvaljujem vam se još jednom, ali nemojte više, molim vas.“

Tu molbu ipak nije ispoštovao Ivan Ribać iz Poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Za našu decu:

Zalagaću se za to da se za prestupe emitera uvedu novčane kazne, koje će naplaćivati REM. Jedini način da televizijsku industriju dovedemo u red jeste da ih udarimo po džepu (Olivera Zekić)

„Iako ste rekli da vas ne hvalimo, moram da iskoristim priliku da vam čestitim i pohvalim vašu požrtvovanost i veliki stepen profesionalizma koji ste obavljali do sad, i da tako nastavite u budućnosti.“

Podrška je stigla i od Snežane Paunović iz Poslaničke grupe SPS-a, koja je istakla da Oliveri Zekić, koja je beskrajno napadana, neće biti lakše u narednom mandatu, te da će joj članovi Odbora biti saveznici i da može računati na njih.

Najdalje u uzdizanju Olivere Zekić otišao je naprednjak Marko Atlagić, koji ju je unapred proglasio pobednicom, iako o članu Sveta REM-a između dva kandidata tek treba da odlučuje Skupština Srbije.

„Gledajući vaš petogodišnji rad u REM-u, gde ćete biti i sledećih pet godina, interesuje me koja su to dva problema, za koje smatrate da treba najhitnije rešiti u periodu od tri do šest meseci?“, pitao je Atlagić.

Olivera Zekić je odgovorila da ne postoje dva problema, već samo jedan i da se odnosi na izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima, koji je potrebno dopuniti odredbama koje propisuju sankcije za emitere:

„Zalagaću se za to da se za prestupe emitera uvedu novčane kazne, koje će naplaćivati REM. Jedini način da televizijsku industriju dovedemo u red jeste da ih udarimo po džepu.“

PROZIVALI N1 I NOVU S, A O RIJALITIMA NI REČ

Tokom sednice pojedini govornici su isticali problem sa televizijama Nova S i N1, na kojima je, kako su istakli, dozvoljen govor mržnje, a zamerili su i da ti emiteri ne plaćaju porez, s obzirom na to da se emituju iz Luksemburga, te ne podležu domaćoj regulativi.

Olivera Zekić je objasnila da je Savet REM-a, prema njenim saznanjima, budući da od jula nije deo tog tela, pokrenuo postupak i zatražio od nadležnih organa da provere poslovanje N1 i Nova S.

Kritikovana je i opozicija, jer ona, kako je rečeno, produkuje govor mržnje. Kao primer, Sandra Božić je navela nedavne pretnje Srđana Noga Vučićevoj porodici.

„Taj čitav narativ koji dolazi od jedne manjine, ali daleko glasnije nego od ove normalne većine koja ne smatra da je to politički govor koji će koristiti društvu, mora da se promeni“, naglasila je ona.

Iako su rijaliti programi mesto gde se više nego igde mogu čuti govor mržnje, pretnje smrću, gledati nasilje i neprimerene scene seksa, o tome nije bilo reči na sednici.

Podsećamo da je nedavno Savet REM-a doneo odluku da neće usvojiti pravilnik koji bi ograničio vreme emitovanja rijalitija na kasne noćne sate.

Otkud Olivera Zekić u Otporu?

Osim što je pohvalila impresivnu biografiju Olivere Zekić, operska pevačica Jadranka Jovanović, inače pripadnica Poslaničke grupe Aleksandar Vučić, upitala je bivšu članicu Saveta REM-a da objasni njen angažman u Otporu od 1999. do 2001. godine, i da kaže na koji način će doprineti da REM vrati poljuljano poverenje među građanima.

Zekić je odgovorila da je angažman u Otporu bio rezultat njenog buntovništva protiv Slobodana Miloševića. Istovremeno je u biografiji navela i da je od 1999. do 2001. radila kao PR menadžerka Ministarstva za nauku i tehnologiju, u vreme kada je na vlasti bio taj isti Milošević.

Dodala je da ne smatra da poverenje u REM ne postoji, a zatim osula paljbu po novinarima.

„To što je u javnom mnjenju predstavljeno kao da REM ne radi dobro svoj posao, da je produžena ruka vlasti, to nije produkt realne slike, već je to navijačko novinarstvo. Znate, neko mora da bude kriv za nečiji politički neuspeh, a onda kada ne znate ko bi mogao da bude krivac, onda je meta nacrtana čelu Saveta REM-a, da ne kažem mom. Tako da nije to baš kao što vi kažete, tvrdim da nepoverenje ne postoji, da postoji samo u delu javnosti koji se bavi navijačkim novinarstvom. Novinari su ti koji su izgubili ono što je srž profesije, a to je – daj vest, nemoj da komentarišeš. Novinari ne prave vesti, ovde nema vesti, ovde je preovladalo komentatorsko, navijačko novinarstvo. Nevaspitanje učesnika javne scene ne može da izmeni ni REM niti bilo ko, to potiče od kuće“, ocenila je Olivera Zekić.

Sa njenom tvrdnjom složio se i Marko Atlagić:

„Drago mi je da sam prvi put u poslednjih 20 godina čuo jednu reč vezanu za rad novinara iz usta gospođe Zekić. Kada bi neko pitao da li danas ima novinara, teško bih mogao na dva prsta da ih nabrojim, to je suština.“

U odbranu novinara „koji pošteno i objektivno obavljaju svoj posao“ i nisu u „političkim cipelama“, stala je predsednica Odbora Sandra Božić, koja je rekla da ne bi želela da u javnost ode slika da ne postoje novinari koji profesionalno rade svoj posao.

Mladi Gajović: Nema kvalifikacija, ali je znatiželjan

Protivkandidat Oliveri Zekić, kao što je objavila Cenzolovka, jeste Miloš Gajović, sin Aleksandra Gajovića, dosadašnjeg državnog sekretara za informisanje u Ministarstvu za kulturu i informisanje.

Prilikom predstavljanja, Gajović je rekao da je oduvek bio zainteresovan za medije, za šta su dosta zaslužni njegovi roditelji, koji su iz medijske branše, te da je učestvovao na dosta okruglih stolova i „pratio roditelje na tim dešavanjima“.

Kako je istakao, radio je i na Televiziji Hepi, gde je iz prve ruke mogao da vidi kako funkcioniše televizija.

Miloš Gajović je rekao da je oduvek bio zainteresovan za medije, za šta su dosta zaslužni njegovi roditelji, koji su iz medijske branše, te da je učestvovao na dosta okruglih stolova i „pratio roditelje na tim dešavanjima“

„Za ovo mesto sam konkurisao iz znatiželje, da vidim da li neko mojih godinama može da uđe u REM i nešto promeni. Neophodna je mlada snaga i mislim da ja tu mogu da doprinesem“, kazao je Gajović.

Nakon što je konstatovao da je mladi Gajović već satanizovan u medijima i da će to morati da trpi svih pet godina ukoliko bude izabran za člana Saveta REM-a, Nebojša Bakarec ga je upitao šta ga kvalifikuje da bude član Saveta REM-a, a Gajović je odgovorio:

„Svakako da nije prijatno čitati tako loše stvari koje ljudi pišu o vama, pogotovo na internetu gde svako može da napiše šta misli i šta želi. Sa 24 godine ne mogu da imam dovoljno iskustva ili neku posebnu kvalifikaciju za ovo mesto. Ovo je više znatiželja u želja za promenom u medijima. Smatram da je bitno početi na vreme, da što pre krenem u promene dok sam mlad, da promenim elektronske medije nabolje.“

Snežana Paunović je najpre pohvalila Gajovića jer je bio hrabar da se kandiduje za člana Saveta REM-a i konstatovala da je zaslužio poverenje predlagača.

Dodala je da mu nije lako, jer je njegova protivkandidatkinja Olivera Zekić, koja je „jedna teška žena“. Upitala ga je i šta je, prema njegovom mišljenju, najbitnije promeniti u radu Regulatornog tela.

„Trenutni zakon nije dosta dugo izmenjen, mislim od 2014. godine, i nije prilagođen današnjem trenutku. Stvari su se promenile i tehnologija je napredovala, tako da bih uticao da se zakon izmeni i prilagodi vremenu“, odgovorio je Gajović.

Kandidatkinje verskih organizacija

U drugom delu sednice predstavile su se Aleksandra Janković i Snežana Miljković. Njih su predložile crkvene i verske organizacije.

Aleksandra Janković, koja je i sada članica Saveta REM-a, a mandat joj ističe u martu 2021. godine, rekla je da je tokom rada u tom telu uspela da poveže svoja prethodna znanja i iskustva, i da sada može još više da doprinese daljem razvoju i unapređenju rada REM-a.

Dodala je da je neophodna izmena zakona i da je potrebno vratiti u programske sadržaje televizija dečje programe, kao i one koji promovišu zaboravljene vrednosti, poput plemenitosti, obrazovanja, dobrote.

Snežana Miljković je rekla da je ekonomista po struci, ali da je imala iskustva u PR-u i u novinarstvu. Urednica je emisije na TV Hram, saradnica magazina Ona i zamenica glavnog urednika časopisa Svetosavac. Istakla je da će se, ukoliko bude izabrana za članicu Saveta REM-a, zalagati za veću zastupljenost sadržaja verske tematike.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran medij Cenzolovka.rs i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije

1 komentar za: “Izlivi oduševljenja narodnih poslanika kandidatkinjom za Savet REM-a: Olivera Zekić je hrabra, požrtvovana, impresivna

  1. Tihomir Grozni

    Da Branislav Nušić ustane iz groba i pročita ovaj izveštaj pao bi u nesvest. Pošto bi mislio da ga je neki današnji komediograf prešišao. A kad bi se povratio i kad bi mu ljudi rekli da ovo nije odlomak iz komedije nego istinski izveštaj – umro bi drugi put. I to konačno.

    26. нов 2020. at 20:36

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend