24. nov 2020.

Pored Olivere Zekić za Savet REM-a predložena još jedna iskusna članica regulatornog tela – Aleksandra Janković

Kako je danas utvrdio Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, na listi kandidata za Savet REM-a naći će se Olivera Zekić, Miloš Gajović, Aleksandra Janković i Snežana Miljković

Odbor za kulturu i informisanje (foto: snimak ekrana Parlament.rs)

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije danas je većinom glasova odlučio da za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije predloži Oliveru Zekić i Miloša Gajovića, koje je nominovala poslanička grupa Aleksandar Vučić – za našu decu, kao što je juče objavila Cenzolovka.

Drugi član Saveta bira se iz redova crkvenih i verskih zajednica. Ovoga puta su, zajedničkim dogovorom, Srpska pravoslavna crkva, Islamska zajednica Srbije, Beogradska nadbiskupija, Jevrejska verska zajednica, Evangelistička hrišćanska crkva i Slovačka evangelistička crkva predložile sadašnju članicu Saveta Aleksandru Janković i Snežanu Miljković.

Aleksandra Janković, kojoj mandat ističe 3. marta 2021. godine, može biti reizabrana jer je prvi put u sazivu Savetu REM-a, kao što je to slučaj i sa Oliverom Zekić.

Na narednoj sednici Odbora biće obavljen razgovor sa svim predloženim kandidatima, nakon čega će to telo sačiniti konačnu listu kandidata za nove članove Saveta REM-a i uputiti je parlamentu na glasanje.

Javni poziv za predlaganje kandidata objavljen je 6. novembra, a uručen je i poslaničkim grupama i samostalnim poslanicima koji imaju pravo predlaganja kandidata.

Posle 15 dana, koliko je trajalo prijavljivanje, to pravo je iskoristila samo poslanička grupa Aleksandar Vučić – za našu decu, koja je 18. novembra dostavila predlog sa dva imena.

Crkvene i verske zajednice su svoje predloge podnele 20. novembra, dan pre isticanja roka za podnošenje prijava.

Podsetimo, Oliveri Zekić bi – ako bude izabrana u ovako oštroj konkurenciji, pošto joj je protivkandidat sin dosadašnjeg državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića – ovo bio drugi mandat u Savetu REM-a.

Prvi put je za članicu izabrana 24. jula 2015. godine, takođe na predlog nadležnog skupštinskog odbora.

Mandat joj je istekao u julu ove godine i od tada Savet Regulatora radi sa osam umesto sa devet članova.

Odbor je tek u novembru otvorio proceduru za izbor novog člana, iako je, prema zakonu, ona trebalo da bude sprovedena šest meseci pre isteka mandata Oliveri Zekić, odnosno najkasnije u januaru ove godine.

Njen jedini protivkandidat je mladi Miloš Gajović, sin Aleksandra Gajovića, i pored toga što nema nikakvog poslovnog iskustva. Ipak, Odbor za informisanje smatra da je ispunio sve uslove propisane Zakonom o elektronskim medijima.

A zakon kaže da se član Saveta Regulatora bira iz reda uglednih stručnjaka iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti Saveta Regulatora (medijski stručnjaci, ekonomisti, pravnici, inženjeri telekomunikacija).

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran medij Cenzolovka.rs i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend