17. dec 2020.

Olivera Zekić i Aleksandra Janković ponovo članice Saveta REM-a

Skupština Srbije, kao što se moglo predvideti, izabrala je proverene kadrove za Savet Regulatornog tela za elektronske medije

Foto: N1, Balkaninfo

Kao što se i očekivalo – sudeći po oduševljenim komentarima poslanika Narodne skupštine Srbije na sednici Odbora za kulturu i informisanje – u trci za novog člana Saveta REM-a pobedu nad mladim Milošem Gajovićem odnela je iskusna članica Saveta Olivera Zekić.

Iskustvo je prelomilo i u drugom slučaju, za izbor drugog člana Saveta, između aktuelne članice Saveta Aleksandre Janković, kojoj mandat ističe u martu 2021. godine, i Snežane Miljković.

Za Oliveru Zekić je glasalo 176 poslanika od 187 prisutnih, dok je njen protivkandidat Gajović osvojio samo tri glasa. Aleksandra Janković je dobila 179 glasova, dok je za Miljković zeleni taster pritisnuo samo jedan poslanik.

Marijan Rističević nazvao medijskom mafijom izdavače N1 i Nove S, tvrdeći da emituju program iz Luksemburga i da ne plaćaju poreze

Tokom jučerašnjeg dana poslanici su raspravljali o listi kandidata za članove Saveta REM-a, ali su, umesto o predloženim kandidatima, poslanici vladajuće većine govorili o radu ovog regulatornog tela, na čiji su račun izneli veoma oštre primedbe.

U tom tonu poslanici su nastavili i danas, tokom prepodnevnog zasedanja, kada su se predstavnici građana ponovo bavili radom REM-a u vezi sa poslovanjem televizija N1 i Nova S.

Marijan Rističević (SNS) rekao je da je na delu medijska mafija, koja krši srpske zakone i reemituje program iz Luksemburga, te ne plaća državi porez. Ocenio je da je REM „slep i nem“ i da ne koristi svoja ovlašćenja.

„U REM ne možeš kao u svetu kravu, tamo mi daju nesuvisle odgovore na moja pitanja, koja nemaju veze sa mozgom. Ja pitam REM, a dobijem odgovor Junajted medije (izdavač TV N1 i Nova S, prim. nov.)“, rekao je Rističević.

Radom REM-a bavila se i Jelena Mihailović (SPS), koja je kazala da bi REM trebalo da podstiče emitere da proizvode više edukativnog sadržaja za decu i mlade, kao i više sportskog i umetničko-obrazovnog programa.

Malo kršenje zakona među prijateljima

Procedura za izbor dva nova člana Saveta REM-a pokrenuta je 4. novembra, kada je Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine doneo tu odluku.

Oliveri Zekić je istekao mandat još u julu. Procedura je, prema Zakonu o elektronskim medijima, trebalo da bude pokrenuta još u januaru ove godine – šest meseci pre isteka mandata.

Oliveru Zekić je pre pet godina predložio Odbor za kulturu i informisanje, što se i ovog puta ponovilo.

Zakonska regulativa je poštovana kada je u pitanju procedura za izbor novog člana zbog isteka mandata Aleksandri Janković u martu sledeće godine. Ona je 2016. izabrana na predlog crkvenih i verskih zajednica.

Skupštinski odbor je objavio javni poziv za predlaganje kandidata, da bi posle 15 dana, koliko je trajalo prijavljivanje, to pravo iskoristila samo poslanička grupa vladajuće koalicije, koja je dostavila predlog za Oliveru Zekić i Miloša Gajovića, 24-godišnjeg sina bivšeg državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića.

Crkvene i verske zajednice su svoje predloge podnele 20. novembra, dan pre isticanja roka za podnošenje prijava.

Odbor je potom utvrdio listu kandidata, koji su se dva dana kasnije predstavili članovima ovog skupštinskog tela.

Nakon toga je lista kandidata upućena Narodnoj skupštini na odlučivanje. Mandat članovima Saveta REM-a traje pet godina.

BIOGRAFIJE ČLANICA SAVETA REM

Olivera Zekić rođena je 27. marta 1975. godine u Kraljevu, gde je završila srednju školu, dok je u Beogradu 2000. godine završila Fakultet političkih nauka, sa prosečnom ocenom 9,68, i postala diplomirani politikolog za novinarstvo i informisanje. Trenutno je na master studijama na tom fakultetu.

Kako stoji u njenoj biografiji, koju je priložila prilikom kandidature, karijeru je počela 1996. u Dnevnom telegrafu, da bi iste godine kada je vlasnik tog lista Slavko Ćuruvija ubijen, 1999, počela da radi kao PR menadžerka u Ministarstvu za nauku i tehnologiju koje je vodio ugledni Miloševićev kadar Branislav Ivković.

Navela je da je te godine bila angažovana u aktivnostima organizacije „Otpor“. Tokom 2008. i 2009. godine uređivala je novo izdanje dnevnog lista Borba, da bi se godinu dana kasnije otisnula u političko-medijski konsalting u firmi IPC.

Navela je da od 2010. do 2015. godine nema radnog angažovanja, da bi 2015. postala članica Saveta REM-a.

 

Aleksandra Janković rođena je 5. marta 1959. u Kragujevcu, a osnovnu i srednju školu završila je u Beogradu. Završila je dve godine Arhitektonskog fakulteta u Beogradu (prosek 9,00), a nakon toga Filozofski fakultet, Odeljenje za psihologiju, klinički smer (prosek 9,34).

Od 1987. do 1991. godine radila je kao voditeljka TV emisije „Nedeljnik“, bila je saradnica u redakciji školskog i obrazovnog programa Televizije Beograd i autorka emisije „TV apel“.

Od 1988. do 2001. godine zaposlena je kao klinički psiholog u Institutu za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Beogradu. Radila je i kao psihoterapeut Pravoslavnog pastirsko–savetodavnog centra Arhiepiskopije beogradsko–karlovačke, a bila je autor i voditelj TV emisije „Sabornik“.

Bila je poslanica Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije u Skupštini Srbije.

Zaposlila se kao klinički psiholog u Kliničkom centru Srbije, osnovala Odsek za sprečavanje zlostavljanja na radu, kojim rukovodi od 2013. Izabrana je za člana Saveta REM-a 3. marta 2016. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend