26. nov 2020.

Savet za štampu osudio progon porodice nastradalog dečaka

Savet za štampu je pozvao sve kolege i koleginice da se uzdrže od neprofesionalnog i nepristojnog izveštavanja o porodicama koje su doživele tragediju i izgubile nekog od svojih bližnjih.

„Savet osuđuje progon kojem je u sredu bila izložena porodica dečaka poginulog pri pokušaju da izađe iz gradskog autobusa, kao i objavljivanje fabrikovanih detalja o njihovom životu i trenutnom stanju. Novinari tiražnog dnevnog lista najpre su presretali članove porodice, a potom, ne dobivši ono što su želeli – izmislili izjavu dečakove bake“ – stoji u saopštenju.

Iz Saveta su upozorili da je takvo izveštavanje u suprotnosti s poglavljima 1, 5, 6 i 7 Kodeksa novinara Srbije koja se odnose na istinitost, novinarsku pažnju, odnos prema izvorima i pravo na privatnost.

„Osim što su dužni da objavljuju samo istinite i proverene informacije, novinari imaju obavezu da prilikom razgovora s unesrećenim ljudima, pokažu empatiju, ne zloupotrebe njihov emotivni status i da ni na koji način ne naruše njihovu porodični intimu“ – poručili su iz Saveta.

Prema njihovim rečima, ovakvo izveštavanje nije samo kršenje elementarnih profesionalnih standarda, već i narušavanje ugleda čitave profesije.

„Zbog toga, Savet insistira na tome da mediji poštuju Kodeks novinara Srbije i izveštavaju na osnovu činjenica,  jedino i isključivo u interesu javnosti. Sve medije koji su objavili sporne tekstove poziva da ih uklone iz svojih onlajn izdanja“ – navodi se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend