11. maj 2022.

Pentagon čestitao Njujork Tajmsu na Pulicerovoj nagradi

Pentagon je u utorak čestitao Njujork tajmsu na osvajanju Pulicerove nagrade za veoma kritičko razotkrivanje pogibije civila u ratu u Avganistanu, rekavši da je izveštaj primorao američku vojsku da ispita svoje ponašanje.

Foto: Flickr, Scott Beale

Prošlog decembra, novine su razotkrile zataškavanje onoga što su nazvali hiljadama smrtnih slučajeva civila izazvanih od strane američkih snaga tokom 20-godišnjeg rata, što je duboko posramilo američku vladu, piše agencija Frans pres (AFP).

Pozivajući se na interne američke dokumente, u izveštaju se navodi da je američka vojska isticala svoju sposobnost da precizno odredi ciljeve kako bi izbegla civile, koristeći visokotehnološki nadzor i blisko kontrolisane dronove. Međutim, u mnogim slučajevima pogrešno je identifikovala mete, ubijajući nevine seljane i decu.

„To izveštavanje je bilo i još uvek nije ugodno, nije lako i nije jednostavno za rešavanje“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

„Znali smo da nismo uvek bili toliko transparentni u vezi sa greškama koliko je trebalo da budemo. To nas je nateralo da sebi postavimo neka nova teška pitanja, iako nas je primoralo da odgovorimo na ova teška pitanja“, rekao je on.

„To radi slobodna štampa u svom najboljem izdanju. Ona nas poziva na odgovornost“, rekao je Kirbi.

Pulicerov komitet koji je dodelio nagradu u ponedeljak u objašnjenju je naveo da je Tajms nagrađen zbog „hrabrog i nemilosrdnog izveštavanja koje je razotkrilo ogroman broj civilnih žrtava u vazdušnim udarima koje je predvodio SAD“ u Avganistanu.

Kirbi je uporedio Pentagonovo dugo odlagano priznanje sa akcijama Rusije u Ukrajini.

„Ne plašimo se da priznamo da to shvatamo ozbiljno i da želimo da budemo bolji – za razliku od Rusije, za razliku od nesmanjenog nasilja i razaranja koje oni izazivaju narodu Ukrajine, bez brige, bez priznanja. Nema istraga, nema transparentnosti, nema napora da se čak i ne nanese šteta civilima, a još manje ratnih zločina koje njihovi vojnici čine na terenu“, rekao je on o ruskim snagama, prenosi agencija Frans pres (AFP).

„Kada nam postavljate teška pitanja, mi odgovaramo na njih“, rekao je on o američkim medijima. „Ne vidite ništa od toga od ruskog Ministarstva odbrane“, dodao je.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend