26. apr 2023.

Počelo suđenje Trampu po optužbi novinarke koja tvrdi da ju je silovao

Bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu je, izborom članova porote, počelo suđenje po prijavi kolumnistkinje magazina El Džin Kerol, koja tvrdi da je Tramp silovao pre tri decenije u kabini za presvlačenje u jednoj robnoj kući.

Suđenje se odvija pred federalnim građanskim sudom, što praktično znači da, bez obzira na ishod, Tramp neće ići u zatvor. On nije bio u sudnici i nije obavezan da prisustvuje suđenju, a njegovi advokati su već rekli da verovatno neće ni svedočiti, prenosi Glas Amerike.

Suđenje, međutim, počinje u vreme Trampove kampanji za predsedničku kandidaturu i može da mu nanese štetu. Porota će u ovom slučaju verovatno čuti i podsećanja na Trampovo nedolično ponašanje tokom kampanje 2016. godine.

Sudija je pre početka izbora porote rekao advokatima koji zastupaju Trampa i Kerol da svojim klijentima i svedocima prenesu da ne daju izjave koje bi mogle da „podstaknu nasilje ili civilne nemire“.

Kerol bi trebalo da svedoči o susretu sa Trampom iz 1995. ili 1996, za koji tvrdi da se završio seksualnim nasiljem.

Ona kaže da ga je srela u robnoj kući Bergdorf Gudman na Menhetnu, da je pozvao da ide sa njim u kupovinu ženskog donjeg veša, i da su se međusobno zadirkivali da nešto probaju.

Tvrdi da su završili u jednoj od kabina za presvlačenje, da je Tramp pribio uza zid i silovao, pre nego što je uspela da se oslobodi i pobegne.

Prvi put je te optužbe iznela u svojim memoarima 2019. godine, a Tramp od početka negira da ju je silovao, pa čak i da je upoznao. Rekao je da je „luda“ i „mentalno obolela“ i da je izmislila celu priču kako bi podstakla prodaju knjige.

Na ovom suđenju se očekuje da budu saslušane još dve žene koje kažu da ih je Tramp seksualno uznemiravao.

Džesika Lids tvrdi da je Tramp pokušavao da joj zavuče ruku pod suknju u avionu, kada su sedeli jedno pored drugog, a bivša novinarka magazina Pipl Nataša Stojnof kaže da je Tramp pribio uza zid i na silu je poljubio, kada ga je 2005. intervjuisala na Floridi.

Porotnici će, takođe, videti i čuveni snimak iz 2005. godine, u kojem Tramp iznosi mizogine tvrdnje o tome da ženu može da uhvati za polni organ bez pitanja

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend