26. apr 2023.

Advokati: Vilijam se za veliku sumu i tajno nagodio sa tabloidom Ruperta Mardoka

Princ Vilijam se nagodio u tužbi zbog prisluškivanja protiv britanskih novina u vlasništvu Ruperta Mardoka 2020. za "veoma veliku sumu", u tajnom dogovoru postignutom sa Bakingenskom palatom, rekli su u sudskim dokumentima advokati princa Harija.

Kako prenosi Rojters, Hari je tužio NGN (News Group Newspapers) pred Višim sudom u Londonu, za višestruka nezakonita dela navodno počinjena od strane tabloida „The Sun“ i drugog, sada već ugašenog, „News of the World“.

On optužene krivi za hakovanje njegovog telefona i dobijanje privatnih podataka o njemu prevarom. Među tim podacima je i broj socijalnog osiguranja Harijeve supruge, Megan Markl.

NGN je platio milione nakon što su brojni novinari završili u zatvoru zbog hakovanja telefona, što je navelo Mardoka da na kraju ugasi tabloid „News of the World“.

Mardok i NGN odbacuju optužbe i tvrde da „The Sun“ nije nikada bio umešan u nezakonite radnje.

U podnesku u ime princa Harija, njegov pravni tim je rekao da je postignut dogovor između NGN-a i „institucije“, Bakingemske palate, da se odlože bilo kakva potraživanja dok se ne reše drugi sporovi oko hakovanja telefona.

„Važno je imati na umu da je, u odgovoru na ovu ponudu NGN-a, tužilac morao da objavi detalje tog tajnog sporazuma, kao i činjenicu da je princ Vilijam nedavno ‘iza kulisa’ rešio svoja potraživanja protiv NGN“, navodi se u dokumentu Harijevih advokata.

Kažu da se NGN sa princom od Velsa nagodio za „veoma veliku sumu novca 2020. godine“. U dokumentu se citira Harijeva izjava u svojstvu svedoka, gde je rekao da je dogovor postignut kako član kraljevske porodice ne bi morao da sedi na klupi za svedoke i prepičava konkretne detalje privatnih i veoma osetljivih presretnutih govornih poruka.

Hari je takođe naglasio da je Bakingemska palata „po svaku cenu“ htela da izbegne štetu po reputaciju koju je devedesetih izazvao snimak intimnog razgovora između kralja Čarlsa i kraljice Kamile, a koji se odigrao dok je Čarls još bio u braku sa princezom Dajanom.

Kao deo hronologije koja detaljno opisuje razmenu pisama između palate i NGN, u dokumentu se navodi da je Harijeva baka, pokojna kraljica Elizabeta II bila uključena u razgovore i da je 2017. dala dozvolu da on nastavi svoj slučaj.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend