02. feb 2020.

Princ Hari izgubio pravnu bitku koju je vodio protiv tabloida

Princ Hari je izgubio pravnu bitku koju je vodio protiv britanskog tabloida "Mejl on Sandej", jer je nezavisna organizacija za standarde štampe ocenila da novine nisu prekršile pravila novinarstva.

Foto: KoenbrNZ / cc

Priča koja je objavljena u aprilu prošle godine tvrdi da je serija fotografija koje je princ Hari objavio na internetu, uoči Dana planete, dovela čitaoce u zabludu, jer nije naznačio da su životinje bile „drogirane“ i vezane. Hari se žalio Nezavisnoj organizaciji za standarde štampe zbog lažnog izveštavanja, ali je njegov slučaj odbačen, jer organizacija smatra da novine nisu prekršile nijedno njihovo pravilo.

Prema rečima, predsednika organizacije, Hari tvrdi da je 2016. godine objavio neuređene fotografije na veb stranici kraljevske porodice i da su one bile dostupne svakome ko ih je hteo videti. Dodao je i da je postavio slike na Instagramu kako bi podigao svest, a ne da bi pokazao svoju veštinu fotografisanja divljine.

Hari je u žalbi napisao i da je u naslovu fotografije stajalo da su životinje prebačene kako bi se sačuvale, pa da zato nije bilo potrebe da se eksplicitno napiše da su životinje pod sedativima ili da su vezane, jer to čitaici podrazumevaju.

Priča koju je „Mejl on Sunday“ objavio imala je naslov „Drogirane i vezane… Šta vam Hari nije rekao o nspirativnim fotografijama divljih životinja“. U članku stoji da je slon na slici vezan i da Instagram pratioci nisu mogli to da vide, jer je fotografija izrezana. Dodali su i da je Harijev agent odbio da komentariše ovu temu, prenosi CNN.

Princ Hari i Megan imaju loš odnos s britanskom štampom, otkad su objavili svoju vezu. Oni često javno govore o nemilosrdnom i agresivnom objavljivanju priča, pogotovo onih o Megan, za koje princ smatra da imaju rasistički ton. Par je tužio nekoliko britanskih tabloida. Prošlog oktobra Megan je tužila „Mejl on Sandej“, jer su objavili njena privatna pisma, koja je pisala ocu. Par smatra da su pisma
selektivno uređena kako bi novine povećale čitanost.

Nekoliko dana posle Meganine tužbe, Hari je tužio vlasnike Sana i Dejli Mirora, jer su hakovali njegovu govornu poštu.

Tada je princ u podužoj izjavi napisao da britanski tabloidi vode kampanju protiv Megan i da ona podseća na istu onu kampanju koju su vodili protiv njegove majke, princeze Dajane.

„Video sam što se dogodi kada nekoga koga volim progone do tačke da ga više ne vide i ne tretiraju kao pravu osobu. Izgubio sam majku i sada gledam kako iste stvari rade mojoj ženi“, objasnio je Hari u oktobru.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend