02. maj 2023.

Povodom Svetskog dana slobode medija EFJ organizuje konferenciju o bezbednosti novinara

Povodom Svetskog dana slobode medija, Evropska federacija novinara (EFJ) organizuje konferenciju 2. i 3. maja 2023. godine u Briselu, a u okviru projekta “Bezbenost za novinare” (Safety4Journalists).

Na skupu će biti predstavljena Platforma za procenu rizika za novinare i medije. O njenim glavnim funkcijama i kako će ona raditi govoriće Dejvid Bevan, stručnjak za bezbednost medija u Kadre konsaltants (Cadre Consultants) i Adrijen Kolin, službenih za bezbednost Evropske federacije novinara (EFJ).

Na konferenciji će se razgovarati o primerima dobre prakse bezbednosti u medijima. Stručnjaci će govoriti i o tome šta mogu da urade menadžeri u medijima, poslodavci, novinarska udruženja i sindikati, kao i nacionane vlasti i međunarodna tela, kako bi stvorili kulturu zdravlja i bezbednosti u radu novinara.

O tome kako su “preživeli” napade i opasne situacije dok su obavljali radne zadatke, ispričaće Mark Mardinedas, ratni dopisnik šanskog “El Periodika”, Johana Veku, istraživačka novinarka i profesorka novinarstva na finskom Univerzitetu Tempere, kao i Sofija Kesas, belgijska novinarka i voditeljka na RTBF-u, nacionalnog javnog servisa na francuskom jeziku.

O ulozi institucija i države o stvaranju kulture bezbednosti u medijima, govoriće Vera Jurova, potpredsednica Evropske komisije i Komesarka za vrednosti i transparentnost EK, kao i Ton van den Brant, glavni sekretar Predstavnika za slobodu medija OEBS-a.

Najavljeni su i razgovori o tome kako podstaći obuku i socijalni dijalog o bezbednosti i proceni rizika za novinare i o nasilju nad novinarima u onlajn okruženju.

Konferenciji će prisustvovati i predstavnica Udruženja novinara Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend