07. feb 2018.

Predsednik: Ekvador će nastaviti da štiti osnivača Vikiliksa

Ekvador će nastaviti da štiti osnivača Vikiliksa, koji se nalazi u ambasadi te zemlje u Londonu od 2012. godine, posle odluke britanskog suda da na snazi ostaje nalog za hapšenje Džulijana Asanža, izjavio je predsednik Ekvadora Lenin Moreno.

Prema njegovim rečima, odluka britanskog suda neće uticati na stav Ekvadora.

„Odluka suda ima sigurno određeni efekat, ali nije odlučujuća za nas. Nastavljamo da pružamo zaštitu Asanžu“, rekao je Moreno.

Predsednik Ekvadora je rekao da je prvog dana dolaska na vlasti, u maju prošle godine, doneo odluku o zaštiti Asanža ocenjujući da je njegov život u opasnosti.

Britanski sud odbio je u utorak da povuče nalog za hapšenje osnivača Vikiliksa, čime je njegov status ostao nepromenjen posle više od pet godina provedenih u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Sudija Ema Arbutnot rekla je da nalog za hapšenje ostaje na snazi, odbacujući molbu Asanžovih advokata da se nalog povuče pošto ga u Švedskoj više ne traže za ispitivanje.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora od kada se tu sklonio u junu 2012. godine da izbegne izručenje Švedskoj.

Švedski tužioci istraživali su navode o seksualnom uznemiravanju i silovanju koje su protiv Asanža uputile dve žene 2010. godine. Osnivač Vikiliksa je odbijao da ode u Švedsku jer je verovao da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Švedsko tužilaštvo je odustalo od tog slučaja prošle godine ali protiv Asanža je ostao britanski nalog za hapšenje izdat zbog bekstva dok je bio na uslovnoj slobodi uz kauciju 2012. godine.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend