12. jul 2021.

Protesti izbili u Gruziji posle smrti pretučenog novinara

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je večeras ispred gruzijskog parlamenta tražeći ostavku premijera zbog smrti novinara koga su napali i tukli anti LGBT demonstranti.

Snimatelj Aleksandar Laškarava pronađen je mrtav ranije danas u svom domu, prenela je televizija TV Pirveli za koju je radio.

On je bio jedan od nekoliko desetina novinara koga su prošlog ponedlejka napali protivnici najavljenog LGBT marša u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju.

Organizatori marša otkazali su tada taj događaj navodeći da vlasti nisu osigurale dovoljne bezbednosne garancije.

Protivnici marša blokirali su glavnu ulicu u Tbilisiju, optužili novinare koji izveštavaju sa protesta da vrše pro-LGBT propagandu i gađali ih štapovima i flašama.

Prema Laškaravinoj koleginici Mirandi Bagaturija, njega je tukla rulja od 20 ljudi.

Lokalne televizije kasnije su ga prikazale sa modricama na licu i krvlju na zemlji oko njega. Mediji su javili da je zadobio brojne povrede i da je morao da bude operisan ali da je otpušten iz bolince u četvrtak.

Tačan uzrok njegove smrti nije za sada poznat. Policija je pokrenula istragu o njegovoj smrti koju su i premijer Irakli Garibašvili i predsednica Salome Zurabišvili opisali kao „tragediju“.

Tbilisi prajd grupa saopštila je u ponedeljak da su vlada i Gruzijska Pravoslavna crkv podržali protivnike planiranog marša.

Velika grupa demonstranata koja se okupila danas u Tbilisiju tražila je od vlasti da osude odgovorne za napad na novinare i pozvala premijera da podnese ostavku. Neki demonstranti su optužili premijera da je doprineo nasilju time što je javno osudio LGBT marš.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend