27. jan 2022.

Psovanje neprimereno za Bajdena, iako je Foks njuz poznat po agresivnosti

Predsednik SAD Džozef Bajden opsovao je juče novinara “Foks njuza” dok je odgovarao na njegovo pitanje o inflaciji, ne znajući da je njegov mikrofon i dalje uključen. Bajden je imao sastanak u Beloj kući sa svojim savetnicima o promeni regulativa i usvajanju zakona koji će pomoći građanima da podnesu visoke cene.

Džo Bajden (Snimak ekrana, Jutjub WION)

Reporteri su počeli da postavljaju pitanja nakon Bajdenovog obraćanja. Novinar „Foks njuza“ Piter Dusi pitao je Bajdena o inflaciji, koja je blizu maksimuma u proteklih 40 godina, i da li to ima političku težinu uoči izbora na sredini mandata Kongresa.

Bajden je odgovorio sarkastično: „To je sjajna stvar – još inflacije.“ Potom je dodao: „Kakav glup kučkin sin.“

Milan Mišić, novinar i spoljnopolitički komentator, u izjavi za Danas kaže da ovo nije prvi put da neki američki predsednik izgovori nešto što nije za uši javnosti – kolekcija gafova sa „vrućim mikrofonom“ je, kaže, impresivna.

“Što se tiče Bajdena, on je neprikladne reči koristio i kao Obamin potpredsednik, a u najnovijem slučaju u prilog mu ide što je novinara ‘Foks njuza’ telefonom pozvao i sa objašnjenjem ‘ništa lično’ izvinio se”, kaže Mišić.

Dimitrije Milić iz organizacije Novi treći put podseća u izjavi za Danas da je Džo Bajden kroz svoju političku karijeru često bio sklon različitim gafovima, pa su ga pred kampanju 2020. zvali i “gaf mašina”. “Često je kroz karijeru imao običaj da upada u neprijatne situacije, što su njegovi podržavaoci tumačili kao autentičnost. U ovoj situaciji je reagovao psovkom na pitanje novinara Foks Njuza oko inflacije, kada je mislio da je mikrofon ugašen”.

Foks, ukazuje Milić, važi za jednu od najagresivnijih republikanskih televizija u Americi, te je, zaključuje, jasan animozitet predsednika demokrate prema njoj.

Stevan Nedeljković, sa FPN-a, za naš list kaže: “Imajući u vidu da je po pravilu Bajden imao više nego korektan odnos prema novinarima, neprimerenu reakciju američkog predsednika vidim kao posledicu premora i stresa usled po njega nepovoljnih dešavanja u Sjedinjenim Državama”.

Naravno, za takvu reakciju opravdanja nema, dodaje Nedeljković, samo nas podseti da su i političari ipak ljudi sa svim vrlinama i manama.

I Vladan Marjanović, novinar nedeljnika NIN, kaže da kao i svi drugi ljudi, i političari koriste psovke i uvredljive reči.

„Sad je Džo Bajden taj koji je uhvaćen. Minus iz vladanja. Do sutra će se zaboraviti. Ipak – bez namere da se neprimerene reči pravdaju – treba reći i kako pojedini izveštači iz Bele kuće i ‘pitanja’ koja postavljaju kod posmatrača izazivaju transfer blama ništa manji od onog neizbežnog tokom praćenja konferencija za štampu iz Predsedništva Srbije: kakve se sve nebuloze tamo mogu čuti, i vi biste bili u iskušenju da ponekad umesto odgovora – opsujete“.

Bajden je, ukazuje Marjanović za Danas, naknadno nazvao novinara i mlako mu se izvinio („ništa lično“). Ipak, zaključuje naš sagovornik, „dotična i notorna TV Foks za koju izveštava nastaviće da vode propagandni rat protiv aktuelne administracije, umesto da izveštavaju. I život ide dalje“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend