30. maj 2020.

„Pucaju direktno u nas!“: Američki novinari opet na meti policije

Reporterku lokalne televizije iz Luisvila (Kentaki) tokom izveštavanja s demonstracija u tom gradu policija je pogodila projektilom s hemijskim punjenjem, koje izaziva iste reakcije kao biber-sprej. Takvim projektilima je u Denveru pogođen fotograf lokalnog lista.

Gledaoci koji prate izveštavanje s demonstracija širom Amerike zbog postupanja policije prema Afroamerikancima, ponovo su imali prilike da budu svedoci policijske nemilosrdnosti prema novinarima na terenu. Nakon što je u živom programu CNN-a zabeleženo hapšenje novinara te televizije Omara Himeneza i njegove ekipe na ulicama Mineapolisa, gde se već danima održavaju protesti zbog ubistva Džordža Flojda, u programu televizije WAVE 3 iz Luisvila moglo se videti kako reporterka Kejtlin Rast u živom uključenju dramatično poručuje da na nju policija ispaljuje gumene metke.

„Pogođena sam, gumeni meci, gumeni meci“, izgovorila je u šoku reporterka u programu, dok se na snimku vidi policajac koji sve vreme drži uperenu pušku ka kameri i dalje ispaljuje projektile na ekipu. „Pucaju direktno u nas“, poručuje ona kolegama u studiju koji se u neverici pitaju zbog čega to policija čini kada se jasno vidi televizijska kamera.

Kako se može čuti u videu, Rast se ubrzo ipak ispravila i precizirala da je u pitanju tzv. pepper ball, projektil s hemijskim punjenjem koji, poput biber-spreja, iritira oči i nos pogođene osobe. Policija ga rado koristi u suzbijanju nasilnih demonstracija. Lokalna policija se kasnije izvinila novinarki, ističući kako incident nije smeo da se desi ukoliko se Rast predstavila kao novinarka.

Rast je izveštavala iz centra Luisvila gde se više stotina ljudi ponovo okupilo tražeći hapšenje policajaca odgovornih za smrt 26-godišnje Afroamerikanke koja je u martu ove godine ubijena tokom nasilnog upada policije u njenu kuću zbog pretresa.

Demonstracije u najvećem gradu u državi Kentaki održavaju se istovremeno s protestima u desetinama gradova Amerike zbog smrt Džordža Flojda, koji je u ponedeljak preminuo u Mineapolisu od posledica prekomerne upotrebe sile prilikom hapšenja. Policajac koji mu je tokom hapšenja kolenom pritisnuo vrat naknadno je uhapšen i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.

Protesti su održani i u Denveru, glavnom gradu Kolorada, gde je na meti identične policijske municije bio Hjoung Čeng, fotograf Denver posta, koji je u četvrtak uveče, prateći proteste u najvećem gradu u državi Kolorado, dva puta pogođen. Jedan projektil je posekao Čenga po ruci, a drugi mu je oštetio novinarsku propusnicu.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend