14. okt 2021.

Putin: Nobelova nagrada neće zaštititi Dmitrija Muratova

Neće ga Nobelova nagrada zaštiti od oznake „stranog zakona“ ako prekrši zakon, kazao je danas ruski predsednik Vladimir Putin misleći na novinara nezavisnog lista Nova Gazeta Dmitrija Muratova koji je prošle nedelje dobio prestižnu nagradu, prenose ruski mediji.

U obrazloženju Nobelovog komiteta piše da je Muratovu dodeljena nagrada zbog „promocije slobode izražavanja u teškim okolnostima“. Priznanje je usledilo pošto su vlasti prethodnih meseci desetine ruskih novinara i brojne vodeće nezavisne medije označile kao „strane agente“.

Termin sa prizvukom sovjetskog doba, primorava pojedince ili organizacije da otkriju izvore finansiranja i označe sve svoje publikacije, uključujući postove na društvenim medijima.

„Ako ne krši ruske zakone i ako ne navede razlog da bude proglašen stranim agentom, onda to neće biti“, rekao je Putin danas na forumu u Moskvi.

Ali upozorio je novinara da se ne pokušava sakrivati iza Nobelove nagrade i „koristiti je kao štit“ za kršenje ruskih zakona i „privlačenje pažnje na sebe“.

Muratov je bio među grupom novinara koji su 1993. osnovali Novu Gazetu nakon pada Sovjetskog Saveza. List je postao jedan od retkih preostalih nezavisnih glasova u strogo kontrolisanom medijskom okruženju.

Kritičari Kremlja kažu da vlasti vode kampanju protiv nezavisnih i kritičkih medija, pri čemu su mnogi strani agenti i drugi prisiljeni da se zatvore.

Nakon što je u petak primio nagradu, Muratov je rekao da nije siguran kako bi to uticalo na „cenzuru“. Istog dana, Ministarstvo pravde dodalo je još devet ljudi na svoju listu stranih agenata.

I. Š. M.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend