03. dec 2019.

Putin potpisao zakon o stranim agentima: Meta novinari i blogeri

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas kontroverzni zakon kojim se omogućava proglašavanje novinara i korisnika interneta „stranim agentima“, a koji su osudile nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Zakon je krajem novembra usvojen u parlamentu i na snagu stupa odmah.

Ministarstvo pravde će od sada moći da označi kao „strane agente“ pojedince rade za medije klasifikovane kao „strani agenti“.

Devet nevladinih organizacija, među kojima Amnesti internešnel i Reporteri bez granica, izrazilo je zabrinutost da bi se na meti zakona mogli naći ne samo novinari već i svaki bloger ili korisnik interneta koji ima finansijsku korist od dotičnih medija.

U novom zakonu, nevladine organizacije vide dodatnu opasnost od cenzure i pretnju slobodi izražavanja.

„To će postati moćno oruđe za gušenje opozicionih glasova“, navele su nevladine organizacije u saopštenju prošlog meseca.

Ruski zakon od 2012. omogućava vlastima da udruženja koja novac primaju iz inostranstva i imaju „političku aktivnost“ označe kao „strane agente“. To je 2017. prošireno i na medije koji rade u Rusiji.

Taj zakon pod pretnjom velikih kazni i zabrane rada traže od „stranih agenata“ stroge administrativne mere kao i pominjanje statusa „stranog agenta“ u svim izdanjima ili izveštajima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend