29. maj 2020.

„Rat“ Trampa i Tvitera – predsednik SAD naredbom „zaštitio slobodu govora“

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je naredbu kojom se dovodi u pitanje zaštita društvenih mreža od tužbi, čime je nastavio rat protiv tih sredstava komunikacije.

„Danas potpisujem izvršnu naredbu da zaštitim i podržim slobodu govora i prava američkog naroda“, rekao je Tramp.

Tramp je naredbu potpisao dan pošto je optužio Tviter za „potpuno gušenje slobode govora“ – kako je nazvao to što je ta društvena mreža upozorila korisnike da provere istinitost informacija koje je američki predsednik izneo.

Te poteze je Tramp ocenio kao „uredničke odluke“ Tvitera koje spadaju u oblast političkog aktivizma, navodi Asošiejted pres.

Naveo je da bi posle tih odluka društvene mreže trebalo da ostanu bez zaštite od tužbi zbog sadržaja objavljenog na njihovim platformama.

Tramp i njegovi saradnici koji se znatno oslanjaju na Tviter za napadanje protivnika, dugo optužuju tehnološke gigante iz Silicijumske doline da targetiraju konzervativce na društvenim mrežama, proverom istinitosti iznetih podataka ili njihovim uklanjanjem.

Naredbom se vladinim agencijama nalaže da traže od nezavisnih agencija koje donose propise, kao što su Federalna komisija za komunikacije i Federalna komisija za trgovinu, da prouče da li mogu da uvedu nova pravila za društvene mreže.

Stručnjaci sumnjaju da se nešto značajnije može uraditi bez odluke Kongresa SAD.

Najnoviji napad Trampa na Tviter usledio je pošto je ta društvena mreža dodala upozorenja na dva njegova tvita u kojima je glasanje poštom nazvao prevarom i nagovestio da će takvi glasovi biti pokradeni.

Ispod tih tvitova postavljen je link ka stranici za proveru činjenica, koja sadrži i medijske izveštaje o Trampovim neosnovanim tvrdnjama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend