23. maj 2023.

Razočarenje međunarodnih organizacija zbog oslobađajuće presude Marianu Kočneru

Specijalni krivični sud oslobodio je u petak 19. maja slovačkog biznismena Mariana Kočnera optužbe da je naredio atentat na novinara istraživačke kuće Aktuality.sk Jana Kuciaka, koji je ubijen zajedno sa zaručnicom Martinom Kusnirovom 21. februara 2018. godine u njihovoj kući u Slovačkoj. Oboje su, kako pišu Reporteri bez granica (RSF), imali 27 godina.

Jan Kucijak sa verenicom Martinom Kušnirovom

“Puna pravda nije zadovoljena”, izjavio je Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a. “Žalimo zbog debakla petogodišnjeg sudskog postupka protiv biznismena Mariana Kočnera. RSF izražava solidarnost sa porodicama novinara i njegove zaručnice”, dodao je Deloire, navodeći da će nastaviti tražiti punu pravdu i istinu za zločin koji je, kako kaže, potkopao slobodu medija u Slovačkoj i Evropi.

Na presudu je stigla reakcija i Evropske federacije novinara (EFJ), koja se pridružila RSF-u i šest drugih međunarodnih organizacija za slobodu medija, u izrazu, kako su naveli, razočarenja u ovu presudu. Pozvali su na pravdu i izrazili solidarnost sa porodicama Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kusnirove.

“Ovaj slučaj slijedi previše uobičajen obrazac u kojem se ubice i pomagači koji su uključeni u takve zločine stavljaju iza rešetaka, dok osumnjičeni nalogodavci koji su naručili ubistvo izbjegavaju pravdu”, navodi EFJ.

Sud je naveo da nije dokazano da je Kočner naručio atentat na Kuciaka, iako je, piše RSF, prije ubistva Kočner prijetio novinaru zbog njegovih tekstova o aktivnostima biznismena, ali prema navodima suda “visok stepen sumnje nije dovoljan”. Kočner je oslobođen optužbe sa dva glasa u tročlanom vijeću, dok je njegova saradnica Alena Zsuzsova proglašena krivom. Osuđena je i za planiranje atentata na dva slovačka tužioca, te je dobila kaznu od 25 godina zatvora. Sud je odredio i odštetu u iznosu od 160 hiljada eura koju Zsuzsova mora platiti porodici Jana Kuciaka. Odluka da se Zsuzsova osudi bila je jednoglasna.

Roditelji novinara i njegove zaručnice su nakon presude napustili sudnicu i najavili podnošenje žalbe, što će ići na Vrhovni sud.

Kočner i Zsuzsova trenutno služe dugotrajne kazne za druga krivična djela.

Povodom pete godišnjice atentata, podsjeća RSF, Istraživački centar Jana Kuciaka pokrenuo je novu platformu za zaštitu novinara. Projekt je nazvan Safe.Journalism.sk i finansijski ga i tehnički podržava RSF.

Slovačka se nalazi na 17. mjestu od 180 zemalja prema Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. koji je ustanovio RSF.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend