14. feb 2023.

Slovačka: Grupe za slobodu medija posetiće Bratislavu na godišnjicu ubistva Jana Kucijaka

Između 20. i 21. februara 2023. Evropska federacija novinara (EFJ) pridružiće se delegaciji međunarodnih organizacija za slobodu medija u sprovođenju zajedničke misije u Bratislavi povodom obeležavanja pet godina od ubistva slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martina Kušnirova.

Cilj misije je dvostruk. Prvo, da učestvujemo u jubilarnim događajima i izrazimo solidarnost sa porodicama i slovačkom novinarskom zajednicom, jer je ponovljeno suđenje navodnom nalogodavcu u Specijalizovanom krivičnom sudu u završnoj fazi.

Drugo, pet godina nakon atentata, da se proceni bezbednost novinara i pravni okvir za njihov rad, da se razumeju izazovi sa kojima se suočava nezavisno novinarstvo u privatnim i javnim medijima i da se uhvati puls sveukupne slobode štampe u zemlji.

Glavno pitanje na koje će delegacija tražiti odgovor je: pet godina nakon ubistva, da li su promene u slovačkoj politici, zakonodavstvu, sprovođenju zakona, medijskoj industriji i društvu bile dovoljno sistemske da osiguraju da se ubistvo novinara nikada više ne ponovi i da mediji profesionalci mogu slobodno da rade?

Misiji će se pridružiti Međunarodni institut za štampu (IPI), Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Reporteri bez granica (RSF), Evropska federacija novinara (EFJ), Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Slobodna štampa Neograničeno (FPU) i ARTICLE 19 Europe. Misija je deo programa za brzi odgovor na slobodu medija (MFRR).

Tokom posete, delegacija će se sastati sa urednicima i novinarima vodećih slovačkih medija, uključujući javni emiter RTVS. Organizacije će svoje predloge za unapređenje slobode štampe razmatrati na sastancima sa predstavnicima vlasti, opozicije, Predsedništva policije, glavnog tužilaštva i drugim javnim funkcionerima. Članovi delegacije govoriće na konferenciji „Sloboda medija 2023“ koju 20. februara u Bratislavi organizuje Ministarstvo kulture pod pokroviteljstvom Koalicije za slobodu medija.

Privremeni nalazi za misiju biće podeljeni na konferenciji za novinare u 15.00 časova 21. februara u Evropskom informativnom centru, Palisadi 29, 811 06 Stare Mesto, Bratislava.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend