19. okt 2020.

Redakcija Šarli ebdoa osudila ubistvo prosvetnog radnika

Redakcija francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo (Charlie Hebdo) koja je 2015. bila meta terorističkog napada u kojem je ubijeno 12 novinara i karikaturista, osudila je ubistvo profesora kojem je u petak odrubljena glava pošto je svojim učenicima na jednog času pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

„Šarli ebdo izražava užas i revolt pošto je verski fanatik ubio profesora. Izražavamo najdublju podršku njegovoj porodici i svim prosvetnim radnicima“, navela je redakcija lista na Tviteru.

Taj list je 7. januara 2015. godine bio meta napada jer je objavio karikature proroka Muhameda. Medjutim, ubijeni profesor istorije i geografije je pokazao karikature na času o slobodi izražavanja.

„Netrpeljivost je prešla novi prag i izgleda da se ni pred čim ne zaustavlja da bi nametnula teror u zemlji. Samo će odlučnost političke moći i solidarnosti svih pobediti tu fašističku ideologiju“, naveo je Šarli ebdo.

Redakcija je dodala da takav zločin kalja demokratiju Francuske i da svi treba da budu „borbeniji“ više nego ikada da bi se branila sloboda.

U Parizu je u toku sudjenje saučesnicima napada 2015. na Šarli ebdo, čija je redakcija od tada na nepoznatoj lokaciji i pod stalnim policijskim obezbedjenjem.

List je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabue i pred početak sudjenja ponovo je objavio karikaturu o proroku Muhamedu.

1 komentar za: “Redakcija Šarli ebdoa osudila ubistvo prosvetnog radnika

  1. Драган

    Хоћел бити и неко „уметничко“ и „културно“ дело у стилу Шарла на ову тему

    19. окт 2020. at 11:13

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend