11. jan 2023.

RFE/RL otvorio ured u Litvi za izvještavanje o Bjelorusiji i Rusiji

Radio Slobodna Europa/Radio Liberty (RFE/RL) otvorio je 10. siječnja novi ured u glavnom gradu Litve što je, prema riječima medijske kuća koju financira američki Kongres, "posljednji korak u sveobuhvatnoj strategiji za suzbijanje sveprisutne ruske dezinformacije i dopiranje do nove publike pouzdanim, neovisnim vijestima i informacijama".

Objekti u Vilniusu trebali bi ugostiti novinare prognane iz susjedne Bjelorusije otkako je režim Aleksandra Lukašenka zapečatio dopisništvo RFE/RL-a u Minsku sredinom 2021., skoro godinu dana nakon sumnjivih predsjedničkih izbora za koje oporba smatra da su namješteni i koji su izazvali masovne ulične prosvjede.

Lukašenko je tada RFE/RL proglasio „ekstremističkom organizacijom“, čime je rad ove medijske kuće kriminalizirao.

RFE/RL je u priopćenju povodom otvaranja ureda u Vilniusu istaknuo da su dvojica njezinih novinara, Ihar Losik i Andrej Kuznječik, „i dalje nepravedno zatvoreni od strane Lukašenkovog režima“.

Predsjednik RFE/RL Jamie Fly je u priopćenju zahvalio prvom čovjeku Litve Gitanasu Nausedi i vladi na njihovoj „postojanoj potpori misiji RFE/RL-a“.

„Naš novi ured u Vilniusu dokaz je višedecenijskog partnerstva RFE/RL-a s litvanskim narodom“, rekao je Fly.

„To će nam omogućiti da našoj publici u Bjelorusiji pružimo točne i istinite vijesti. Neizmjerno sam ponosan na naše novinare koji su se toliko žrtvovali da bi izvršili ovu misiju i koji su sada pronašli utočište u Litvi“, poručio je Fly.

U uredu u Vilniusu također će biti smješteno osoblje Current Timea, 24-satne video platforme na ruskom jeziku u cilju suzbijanja „kremaljske i druge državne propagande“, priopćila je tvrtka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend