11. jan 2023.

Izvršni direktor TikTok-a uverava EU da će poštovati zakone o privatnosti i bezbednosti dece

Izvršni direktor društvene mreže Tik Tok Šou Zi Čju danas je u poseti Briselu pokušao da uveri Evropsku uniju da će aplikacija poštovati sve strože zakone bloka o privatnosti i bezbednosti dece na mreži.

Aplikacija za kratke video snimke, koja je u vlasništvu kineskog tehnološkog konglomerata Bajt Dens (ByteDance), poslednje tri godine radi na tome da tome da odagna zabrinutost SAD-a oko toga da li Komunistička partija Kine ili bilo koji drugi entitet može pristupiti ličnim podacima njenih građana.

SAD je takođe iznela strahove da bi Peking mogao da utiče i manipuliše sadržajem koji društvena mreža servira korisnicima, prenosi Rojters.

Kompanija je prošlog meseca priznala da su neki od njenih zaposlenih nepropisno pristupili TikTok korisničkim podacima dvojice novinara kako bi pokušali da identifikuju izvor curenja informacija u medije, nakon čega su povećani pritisci o bezbednosti.

U poređenju sa rivalima Meta (Fejsbuk) i Tviter (Twitter), TikTok se relativno loše kotira kod regulatora u bloku od 27 zemalja.

Ali to bi se moglo promeniti jer će stroga tehnološka pravila za obuzdavanje moći pet najdominantnijih kompanija u industriji informacionih tehnologija (Alphabet, Amazon, Apple, Meta i Microsoft) stupiti na snagu u narednim mesecima.

„Cilj sastanka sa TikTokom bio je da se razmotri kako se kompanija priprema za ispunjavanje svojih obaveza prema regulativi Evropske komisije, odnosno Zakona o digitalnim uslugama (DSA) i moguće prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA)“, izvršna vlast EU navodi u saopštenju.

Na sastanku su strane takođe razgovarale o GDPR-u (Opšta uredba o zaštiti podataka) i pitanjima privatnosti i obavezama prenosa podataka sa osvrtom na nedavne izveštaje štampe o agresivnom prikupljanju podataka i nadzoru u SAD.

Komesarka za vrednosti i transparentnost Vera Jourova prenela je svoje brige za Čjuu, među kojima su strahovanja o zaštiti ličnih podataka Evropljana, bezbednosti dece i od širenja ruskih dezinformacija na platformi, kao i transparentnost političkog oglašavanja.

„Računam da će TikTok u potpunosti ispuniti svoje obaveze i više poštovati zakone EU i kako bi povratio poverenje evropskih regulatora“, rekla je ona osle sastanka.

TikTok je saopštio da je posvećen poštovanju pravila EU na transparentan način. „Najvažniji nam je prioritet da budemo spremni za ovo“, napisao je na svom Tviter nalogu potpredsednik za odnose sa vladom i javnu politiku za Evropu u TikToku Teo Bertram.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend