12. sep 2023.

RSE pozdravio potez EU da sankcioniše zvaničnike FSB-a zbog Jesipenka

Radio Slobodna Evropa (RSE) pozdravio je odluku Evropskog vijeća da sankcioniše dvojicu službenika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) koji su odgovorni za istragu i mučenje novinara Vladislava Jesipenka.

Sud kojeg na Krimu kontroliše Rusija osdio je Jesipenka, rusko ukrajinskog državljana na šest godina zatvora u februaru 2022. godine. Jesipenko je bio saradnik Crimea.Realities ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa.

Evropsko vijeće je 8. septembra saopštilo da su sankcionisali šest osoba, uključujući dvojicu oficira FSB, „koje su ili učestvovale u mučenju Vladislava Ješipenka, ili su vodili istrage u njegovom slučaju, kao i istragu pripadnika zajednice krimskih Tatara, i Jehovinih svjedoka na Krimu.“

„Zahvalan sam našim evropskim partnerima na posvećenosti da pozovu na odgovornost one koji su odgovorni za nepravedno zatvaranje i nečovječno postupanje nad Vladislavom Jesipenkom“, rekao je Jeffrey Gedmin, vršilac dužnosti predsjednika RSE/RL-a u izjavi od 11. septembra.

Bivši stanovnik Krima koji se nakon ruske invazije 2014. i ilegalne aneksije poluostrva, preselio u unutrašnjost Ukrajine, Jesipenko je sa vremena na vrijeme odlazio na Krim kako bi za RSE izvještavao o socijalnoj i ekološkoj situaciji na Krimu.

FSB ga je 10. marta 2021. pritvorio pod sumnjom da je prikupljao informacije za ukrajinske obavještajne službe. Prilikom privođenja Jesipenka, FSB je tvrdio da je u njegovom automobilu pronašao predmet „koji liči na eksplozivnu napravu“. Kasnije je optužen za „proizvodnju vatrenog oružja“.

Jesipenko je na saslušanju rekao da ruske vlasti „žele da diskredituju rad slobodnih novinara koji žele da pokažu stvari koje se zaista dešavaju na Krimu“.

On je također na sudu iznio detaljne tvrdnje da su ga brutalno mučili službenici ruskog FSB-a koji su ga natjerali na lažno „priznanje“ na ruskoj televiziji.

U maju 2022. Jesipenko je dobio nagradu PEN/Barbey Freedom to Write u Sjedinjenim Državama, koja se dodjeljuje piscima koji su politički zatvorenici.

U avgustu 2022., sud na Krimu pod kontrolom Rusije skratio je za godinu dana njegovu zatvorsku kaznu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend