24. jul 2021.

Rusija svrstala medijsku kuću Insajder i novinare u strane agente

Ruske vlasti odredile su medijsku kuću za istraživačko novinarstvo i nekoliko novinara kao "strane agente" i time podigle pritisak na nezavisne medije u zemlji uoči septembarskih parlamentarnih izbora.

Ministarstvo pravde saopštilo je da je dodalo informacioni portal Insajder i pet novinara na spisak „stranih agenata“, oznaka koja podrazumeva dodatni vladin nadzor i nosi jaku pežorativnu konotaciju koja može da diskredituje one na koje se odnosi.

Portal Insajder objavio je istrage o navodnoj korupciji i zloupotrebi od strane ruskih zvaničnika, navodne ruske prikrivene aktivnosti u Ukrajini i Siriji, i o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Navaljni, najžustriji politički neprijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina uhapšen je u januaru po povratku iz Nemačke gde je proveo pet meseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensom za koji je optužio Kremlj. Ruski zvaničnici odbacili su tu optužbu.

Ministarstvo pravde delovalo je prema zakonu koji je upotrebljen da odredjuje kao „strane agente“ nevladine organizacije i pojedince koji dobijaju strana sredstva ili su angažovani u aktivnostima opisanim kao političkim.

Drugi zakon se koristi da se zabrane grupe, ocenjene kao „nepoželjne“ prema kome se smatra krivičnim delom članstvo u tim grupama. Taj zakon je upotrebljen da se zabrani oko 40 grupa, uključujući opozicione, strane nevladine organizacije i najskorije izdavača portala Proekt, koji se bavi istraživačkim novinarstvom.

Ministarstvo pravde danas je takođe odredilo dva novinara Proekta i još tri izveštača kao strane agente.

Ranije su dva popularna nezavisna medija Meduza i VTimes nazvana stranim agentima. VTimes je ubrzo posle toga obustavio rad, dok je Meduza pokrenula kampanju za finansiranje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend