27. jan 2023.

Ruske vlasti pritvorile novinare Ilju Makarova i Maksima Litvinčuka

Ruske vlasti trebaju hitno osloboditi pritvorene novinare Ilju Makarova i Maksima Litvinchuka i dopustiti novinarima da slobodno rade svoj posao, priopćili su iz Committee to Protect Journalists (CPJ). Kako se navodi  19. siječnja policija je u Moskvi privela dvojicu novinara neovisnog internetskog izdanja Sota.Vision dok su izvještavali sa za javnost otvorene sjednice vijeća lokalnih vlasti u moskovskom okrugu Tverskoj, kako su javili neki mediji i matični portal pritvorenih novinara Sota.Vision.

Vlasti su optužile novinare za ometanje skupa i optužile ih za nedolično ponašanje te im je moskovski sud obojici odredio pritvor od 15 dana, što je najveća kazna prema ruskom administrativnom zakonu.

– Ilja Makarov i Maksim Litvinchuk, dvojica su od rijetkih preostalih neovisnih novinara u Rusiji, a uhićeni su samo zato što su radili svoj posao i pokušavali pokriti događaj od javnog interesa, rekla je Gulnoza Said, programska koordinatorica CPJ-a za Europu i središnju Aziju, u New Yorku te dodalal kako ih vlasti trebaju hitno osloboditi i pustiti sve novinare da rade slobodno.

Prema dostupnim informacijama Makarov i Litvinchuk planirali su popratiti prvu ovogodišnju javnu sjednicu vijeća zastupnika moskovskog okruga Tverskoj, ali su sudionici te sjednice zabranili novinarima ulazak u prostoriju u kojoj se održavala, unatoč tome što su pokazali novinarske iskaznice i uredničke naloge.

Novinari su pozvali policiju koja je stigla i potom uhitila upravo Makarova i Litvinchuka jer su navodno vikali i pokušali provaliti na sjednici kroz vrata i prozor. Sami novinari su demantirali te navode i kazali da su samo pokušavali snimiti sastanak kroz prozor. Kako se saznaje i jednoj zainteresiranoj stanovnici okruga također je zabranjen pristup sjednici te su vlasti i njoj odredile pritvor od 12 dana, izvijestila je Sota.Vision.

CPJ je poslao pitanja putem e-mail o ovom slučaju vijeću okruga Tverskoj te nazvao odjel ruskog ministarstva unutarnjih poslova u tom okrugu za komentar, ali odgovore nisu stigli, priopćili su iz CPJ-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend