14. sep 2023.

Ruski novinar Abdulmumin Gadžijev osuđen na 17 godina zatvora

CPJ je užasnut kaznom od 17 godina zatvora za ruskog novinara Abdulmumina Gadžijeva, koji je već proveo četiri godine u zatvoru zbog izmišljenih optužbi u znak odmazde za svoje novinarstvo jer je jednostavno intervjuirao osobu koju su vlasti kasnije označile kao teroristu, kazao je Gulnoza Said, programska koordinatorica Committee to Protect Journalists (CPJ).

Kako su priopćili iz CPJ-a ruske vlasti ne smiju osporiti žalbu Gadžijeva,te trebaju odbaciti sve optužbe protiv njega i prestati progoniti novinare. Gadžijev je negirao optužbe za financiranje terorizma, sudjelovanje u terorističkoj organizaciji i organiziranje aktivnosti ekstremističke organizacije.

Prvih sedam godina zatvora Gadžijev će odslužiti u zatvoru, a ostatak kazne u kaznenoj koloniji. Ruske vlasti drže Gadžijeva u pritvoru od lipnja 2019. i optužuju ga za sudjelovanje u tri militantne organizacije, uključujući skupinu Islamska država, i transfer 16.000 rubalja (245 američkih dolara u to vrijeme) Islamskoj državi.

Vlasti su tvrdile da je Gadžijevo izvještavanje o dobrotvornoj zakladi Ansar, ​​koju je tužiteljstvo optužilo da financira Islamsku državu i dvije druge organizacije označene kao terorističke, utjecalo na čitatelje da financijski podupru te grupe. Novinarovi kolege rekli su kako vjeruju da optužbe proizlaze iz intervjua Gadžijeva 2013. s Izraelom Ahmednabievim, kojeg su ruske vlasti kasnije optužile za terorizam.

U izjavi u sudnici 7. rujna Gadžijev je rekao da je slučaj protiv njega bio „laž“ od početka do kraja“ i da su četiri godine koje je proveo u zatvoru bile „najproduktivnije godine“ u njegovom životu, tijekom kojih je objavio “stotine izvještaja iza rešetaka”.

Na upit CPJ-a upućena Južnom vojnom sudu u Rostovu na Donu u kojoj se traži komentar o Gadžijevom slučaju nije odgovoreno. Gadžijeve kolege pokrenule su javne kampanje osporavajući optužbe protiv njega.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend