28. okt 2021.

SAD se žali na odbijanje zahtjeva za izručenje Assangea iz Britanije

Advokati Sjedinjenih Država pokrenuli su u srijedu 27. oktobra novi pokušaj da se Julian Assange izruči iz Velike Britanije, tvrdeći da zabrinutost za mentalno zdravlje osnivača WikiLeaksa ne bi trebala biti prepreka da se suoči sa američkom pravdom.

Foto: Espen Moe (CC)

Assange se u SAD-u suočava sa 18 tačaka optužnice, uključujući i onu za kršenje zakona o špijuniranju nakon što je njegov WikiLeaks objavio hiljade tajnih američkih dosijea i diplomatskih depeša 2010. godine. Tada je objavljeno na stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku.

Iz Sjedinjenih Država kažu da je curenjima podataka prekšen zakon i ugroženi životi, dok Assange smatra da su slučajevi politički motivisani.

Sjedinjene Države se žale na odluku londonskog okružnog suda od 4. januara da Assangea ne treba izručiti Americi jer bi vjerovatno izvršio samoubistvo u zatvoru u SAD-u.

Advokat James Lewis rekao je sudu da su se SAD osvrnule na brige sudije okružnog suda tako što su dali uvjerenja Britaniji o tome kako će se odnositi prema Assangeu ako bude izručen.

Ta uvjerenja uključuju i to da neće biti podvrgnut skupu strogih uslova pritvora poznatih kao posebne administrativne mjere i da neće biti pritvoren u zatvoru maksimalne sigurnosti u Forenceu u Koloradu. Američke vlasti su također razuvjerile Britaniju da će pristati da Assange u Australiji služi bilo koju kaznu koju izreknu SAD.

Njegovi advokati odbacili su američka uvjeravanja, rekavši da bi on mogao biti zadržan u drugoj zatvorskoj ustanovi koja ima maksimalnu sigurnost i pod represivnim uslovima koji bi mogli da ga dovedu do samoubistva.

Također su rekli da Australija nije dala nikakve naznake da će pristati na to da Assange bude tamo prebačen na odsluženje američke kazne, te da bi bio pod velikim rizikom u vrijeme čekanja na transfer.

Assange koji poriče da je počinio bilo kakvo krivično djelo, nalazi se od 2019. u londonskom Belmarsh zatvoru. Uhapšen je nakon izbacivanja iz ekvadorske ambasade u Londonu zbog kršenja uslova kaucije.

U ambasadu je ušao 2012. godine kako bi izbjegao izručenje u Švedsku gdje se suočavao sa optužbama za seksualne napade, što je on poricao. Optužbe protiv njega u Švedskoj su u međuvremenu odbačene.

Proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu koja mu je također dodijelila i ekvadorsko državljanstvo. Nakon što je u aprilu 2019. godine, ekvadorski predsjednik Lenin Moreno na Twitteru objavio da je Ekvador donio ‘suverenu odluku da povuku azil’ britanska policija je uhapsila osnivača WikiLeaksa.

Predviđeno je da žalbeno ročište traje dva dana, a odluka suda se očekuje naknadno.

Ukoliko mu bude suđeno u Sjedinjenim Državama Assange bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom od 175 godina zbog pribavljanja i objavljivanja tajnih dokumenata.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend