02. dec 2022.

Sajt Frans soar izgubio status medijske onlajn službe

Sajt Frans soar (France Soir) izgubio je status medijske onlajn službe, koji je sajtu davao mogućnost da koristi pomoć iz javnih sredstava u Francuskoj i da ima određene poreske olakšice, saopštila je Zajednička komisija za publikacije i novinske agencije (CPPAP).

Kako je danas preneo pariski list Figaro (Le Figaro), na sastanku te komisije odlučeno je da se Frans soaru ne obnovi priznanje medijske onlajn službe.

„Frans soar više nije ispunjavao sve kriterijume postavljene dekretom za sticanje te kvalifikacije“, saopštila je komisija, koju čine predstavnici države, medju kojima Ministarstva kulture i medijski izdavači.

Za sada nije saopšten razlog odluke o povlačenju statusa.

Ta odluka je nepovoljna za sajt jer gubi poreske olakšice na donacije i na manje stope Poreza na dodatu vrednost (PDV), a i komplikuje proces dobijanja pres kartica za novinare.

Sajt Frans soar, koji je zadržao ime nekada prestižnog dnevnog lista u Francuskoj, već je nekoliko godina optužen da prenosi teorije zavere posebno u jeku pandemije korona virusa 2021. ali je ipak prošle godine zadržao status medijske onlajn službe.

Komisija je tada objasnila da je neophodno da sajt ima kvalifikovane novinare. Frans soar je tada potvrdio da ima dva profesionalna i dva honorarna novinara.

Taj organ je dodao da o sadržaju pisanja ne odlučuje on već pravosudni organi u skladu sa zakonom, pošto su se mnogi novinari drugih redakcija žalili na širenje dezinformacija i pisali peticije.

Gugl (Google) je u septembru 2021. godine zabranio pristup Frans soaru svojoj reklamnoj mreži, čime je francuski sajt lišen dela prihoda. Ta odluka je doneta pošto je francuski sajt emitovao reportažu sa javne televizije Frans 2 pod nazivom „Lažne vesti, mašina za novac“.

Nekoliko meseci pre toga, Gugl je uklonio sajt Frans soara sa usluge gugl-njuz (Google News) i suspendovao njegov kanal JuTjub (YouTube).

Pariski trgovinski sud je u septembru ove godine odbio žalbu Frans soara protiv Gugla, dodao je Figaro.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend