02. dec 2022.

Urednici najvažnijih medija u Velikoj Britaniji traže akciju protiv SLAPP tužbi i maltretiranja medija

Urednici nacionalnih britanskih novina Guardiana, Timesa, Maila, Telegrapha, Observera, Mirrora, Expressa, Suna i drugih pozvali su Vladu Ujedinjenog Kraljevstva da suzbije stalna nastojanja da se putem tužbi zastrašiv medije i novinare. Dakako riječ je o SLAPP tužbama koje su usmjerene protiv novinara, medija novinskih organizacija, zviždača ili drugih skupina koje objavljuju informacije od javnog interesa te im je cilju da ih se natjera na šutnju i odustajanje od objavljivanja novinarskih priča.

Kako se navodi Zakoni o kleveti, autorskim pravima, zaštiti podataka i zlouporabi privatnih informacija sve se više zloupotrebljavaju kroz SLAPP tužbe.

-Za slučajeve koji se vode pred sudom navodi se da su samo “vrh ledenog brijega”, jer mnogi uspijevaju ušutkati novinare tako da im se nametnu veliki troškovi procesa. U otvorenom pismu brojnih novinara i odvjetnika članovima vlade, uključujući ministra pravosuđa Dominica Raaba i ministricu kulture Michelle Donelan, zatraženo je da usvoji rješenje kroz prijedlogu Zakona protiv SLAPP-a koji je izradila „UK Anti-SLAPP koalicija“. Cilj je da se sudovima omogućio brzo rješavanje slučajeva za koje se smatra da su SLAPP-ovi i izricanje presuda koje bi djelovale u smjeru odvraćanje od tužbi te u konačnici pružile punu kompenzaciju za novinare i medije, zaustavljajući tužitelje da zloupotrebljavaju pravni sustav, stoji izmjeđu ostalog u tekstu koji je objavljen na pressgazette.co.uk. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend