02. dec 2022.

Ministarstvo energetike: Zlonamerno izveštavanje medija o cenama struje i gasa

"Povodom netačnih i zlonamernih informacija u pojedinim medijima, Ministarstvo rudarstva i energetike podseća da će cena električne energije od 1. januara 2023. godine biti korigovana za osam odstvo, a cena gasa za 11 odsto. Svako dovođenje građana u zabludu je nedopustivo", saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Kada je u pitanju cena električne energije, na nju ne utiče samo cena utrošenih kilovat-sati već i niz drugih stavki, koje će ostati nepromenjene. Analiza pojedinačnih stavki cena energije po zonama i tarifama iz cenovnika objavljenog u Službenom glasniku je jedno, a potpuno drugo je prosečno povećanje cene u procentnim iznosima. U osam odsto, koliko iznosi, prosečno povećanje ulaze i druge stavke koje nisu povećane, poput obračunske snage. Važno je naglasiti da je prosečno povećanje ono što će građani dobiti na računima. Jasna je i računica da će račun prosečnog domaćinstva biti uvećan za 200-300 dinara“, navodi ministarstvo.

Kada je reč o gasu, ministarstvo navodi da je poslednja korekcija cene gasa bila 1. jula 2022. godine. Međutim, na sednici održanoj 1. jula Agencija za energetiku dala je saglasnost na odluke 31 javnog snabdevača o novim cenama prirodnog gasa za javno snabdevanje, koje su počele da se primenjuju od 1. avgusta 2022.

Prelazak na novi sistem obračuna potrošnje gasa – iz kubika u kilovat-časove – stupio je na snagu 1. oktobra 2022. godine.

„Novi sistem obračuna potrošnje uzeo je u obzir tadašnje, važeće cene, koje su putem koeficijenta prevedene u kilovat sate i niko nije oštećen promenom sistema obračuna. U suprotnom, poskupljenje o kojem pišu pojedini mediji već bi bilo na računima. Od 1. januara 2023. primenjivaće se nove cene, uvećane za 11 odsto, a koje su objavljene u Službenom glasniku i zvaničnoj stranici Srbijagasa“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo rudarstva i energetike navodi da je „u doba svetske energetske krize i svakodnevnog rasta cena energenata i energije, država prinuđena da donosi mere koje će nam obezbediti sigurno i stabilno snabdevanje, a naš sistem učiniti što manje zavisnim od geopolitičke situacije“.

„I ovoga puta, država je vodila računa da maksimalno zaštiti građane tereta energetske krize, zbog čega cene struje i gasa ostaju u velikoj meri subvencionisane od strane države i među najnižim u Evropi. Molimo medije da se ponašaju odgovorno i etično, da ne plasiraju površne i netačne analize kojima se širi panika“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Šta smo pisali

Podsetimo, portal N1 je objavio da se, prema najavi Agencije za energetiku, cena struje u Srbiji od 1. januara uvećava za, u proseku – osam odsto.

Po objavljivanju novog cenovnika Elektroprivrede Srbije u Službenom glasniku, koji će važiti od početka iduće godine, portal N1 je objavio sadašnje i buduće cene kilovat-časova koje plaćaju građani u sve tri tarife – zelenoj, plavoj i crvenoj, za jeftinu i skupu struju, kako bi građani mogli da obračunaju i prate svoj utrošak ovog energenta po novim cenama. Prema novom cenovniku, naime, cena utrošenih kilovat-časova od 1. januara raste za gotovo 10 procenata, tačnije 9,98 odsto. U tekstu se N1 nije bavio ostalim elementima računa, od kojih su pojedini takođe poskupeli, poput troška garantovanog snabdevača koji sa sadašnjih 141,77 dinara ide na 145,22 dinara (poskupljenje od 2,4 odsto), dok obračunska snaga ostaje ista. U pomenutom tekstu nismo se, takođe, bavili ni cenama javnog osvetljenja, koje je takođe poskupelo, pa se tako kWh na ime „aktivne energije-svetleće reklame“ uvećava sa 11,073 na 12,206 dinara, odnosno za 10,23 odsto…

Kada je reč o gasu, N1 se u više navrata bavio preračunom kubika u kilovat-časove.

Tako smo u tekstu „Kako će nam preračunavati kubike gasa u kilovate i koliko će to da nas košta“ ukazali da će se od kubika gasa „dobijati“ nešto više kilovat-časova toplote nego što piše na web stranicama srpskih distributera gasa, ali će ti kilovat-časovi – biti jeftiniji, što u konačnom rezultatu znači nepromenjen račun. Međutim, iako smo umesto očekivanih 9,24 kWh/m3 do 9,30 kWh/m3 dobili zvaničan obračun od 10,26 kilovat-časova po kubiku gasa (po Odluci Agencije za energetiku o izmenama i dopunama metodologije za određivanje cene prirodnog gasa za javno snabdevanje), stručnjaci sagovornici portala N1 u novom tekstu ukazali su da nam se u oktobru računalo da kubik gasa stvara toplotnu moć od čak – 11,49799 kWh/m3, što automatski podiže oktobarski račun za gas u odnosu na avgustovski za – 17,42 odsto.

Portal N1 takođe je objavio novi cenovnik Srbijagasa, iz kojeg je očigledno da kWh gasa od januara poskupljuje za 11 odsto, tačnije 10,82 odsto.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend