25. maj 2018.

Šabić od Vlade traži da obezbedi izvršenja rešenja Poverenik

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić dostavio je Vladi Srbije osam zahteva da, u skladu sa zakonom, obezbedi izvršenje njegovih rešenja.

Rešenja poverenika, kako je saopšteno, odnose se na pristup informacijama Er Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva rudarstva i energetike.

Poverenik nije mogao da dobije informacije o donacijama Er Srbije, sponzorstvu, novčanim subvencijama i olakšicama dobijenim od države, naknadama, beneficijama, besplatnim kartama za članove uprave tog preduzeća, bonusima, korišćenju službenih automobila.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova traženi su izveštaji koje je Direkcija policije dostavljala tužilaštvu u vezi sa slučajem Savamala, kao i kolektivni ugovori o osiguranju zaposlenih u MUP-u, a od Ministarstva rudarstva i energetike o iznosima koji su naplaćeni po osnovu takse za formiranje obaveznih rezervi nafte i izdvajanjima za kupovinu neophodnih rezervi tog energenta.

Poverenik je u dopisu Vladi još jednom ukazao da je mehanizam prinudnog izvršenja njegovog rešenja, koji on ima na raspolaganju, u praksi potpuno blokiran.

„Novčane kazne koje poverenik može da izriče u funkciji prinudnog izvršenja odnose se na organe vlasti koji su budžetski korisnici. Radi utvrdjivanja osnovice za izricanje novčanih kazni propisanih Zakonom o opštem upravnom postupku (kazne su izražene kroz procenat prihoda), poverenik se obraćao Upravi za trezor i Ministarstvu finansija, ali je od njih dobio odgovor da takvi podaci ‘ne postoje’, jer Zakonom o budžetskom sistemu ‘nije definisan pojam ukupnog prihoda korisnika budžetskih sredstava“, navodi se u saopštenju poverenika.

Dodaje se da bez tih podataka poverenik nije u mogućnosti da donosi rešenja o izricanju novčanih kazni „kojima bi se izvršenik eventualno prinudio na izvršenje rešenja“.

„Pored toga, čak i kada bi poverenik i raspolagao potrebnim podacima za donošenje rešenja o kažnjavanju, izvršenje tih rešenja bila bi stvar ‘dobre volje’ izvršenika, jer su se svi potencijalno nadležni za prinudno izvršenje novčanih kazni koje bi poverenik izricao izjasnili da ‘nisu nadležni’ (osnovni sudovi – prema stavu Vrhovnog kasacionog suda, Poreska uprava, Narodna banka, Prekršajni sud u Beogradu, Komora javnih izvršitelja)“, ističe se u saopštenju.

Poverenik od Vlade traži da obezbedi izvršenje njegovih rešenja neposrednom prinudom, kako je to propisano članom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, i da ga obavesti o preduzetim merama.

U saopštenju je navedeno da je poverenik „svestan činjenice da Vlada u praksi ne izvršava ovu svoju zakonsku obavezu, te da je malo verovatno da će i ovaj put to učiniti, ali je zahteve podneo rešen da, kao i u svakoj drugoj prilici, dosledno primenjuje zakone Srbije“.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend