11. jan 2023.

Šarli ebdo i u novom broju objavio karikature o ajatolahu Hamneiju

Francuski satirični nedeljnik Šarli ebdo, čije su karikature iranskog duhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija prošle nedelje izazvale diplomatsku krizu između Pariza i Teherana, i u novom broju je objavio karikature sa ajatolahom.

Na naslovnoj strani novog broja koji obično izlazi sredom, nalazi se karikatura verskih vođa u raznim situacijama, a neke imaju i seksualnu konotaciju.

U samom listu su prikazane karikature ajatolaha kao aluzije na pogubljenja u Iranu optuženih za veze sa protestnim pokretom.

Iran se suočava sa talasom protesta od smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra pošto ju je u Teheranu uhapsila policija za moral jer je navodno prekršila strogi kodeks oblačenja.

U novom broju direktor lista Loran Souriso (Laurent Sourisseau), poznat pod nadimkom Ris (Riss), napisao je da se čini da karikature nisu mnogo nasmejale verske zvaničnike u Iranu.

Šarli ebdo je prve karikature objavio prošle nedelje u specijalnom izdanju za godišnjicu terorističkog napada na redakciju 7. januara 2015. godine.

Nedeljnik je u decembru preneo da „međunarodni konkurs karikatura“ Hamneija ima za cilj da podrži „Irance koji se bore za svoju slobodu“.

Od 300 primljenih crteža, posebno od samih prognanih Iranaca, izabrani su „najuspešniji, najoriginalniji i najbolji“, dodao je Ris.

„To je naš način da pokažemo podršku Irankama i Irancima koji rizikuju svoje živote da bi odbranili svoju slobodu od teokratije koja ih tlači od 1979. godine“, napisao je Ris u uvodniku.

Posle objavljivanja prvih karikatura održan je protest u Teheranu ispred francuske ambasade gde su demonstranti zapalili francusku zastavu. Reagovale su i iranske vlasti.

„Uvredljiv i nepristojan čin objavljivanja karikatura protiv verskog i političkog autoriteta neće proći bez efikasnog i čvrstog odgovora“, napisao je na Tviteru iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan.

Potom je sajt nedeljnika bio na meti hakerskog napada.

Posle napada na redakciju 7. januara 2015. kada je ubijeno 11 poznatih novinara i karikaturista zbog karikatura proroka Muhameda, Šarli ebdo je odlučio da nastavi istu uređivačku politiku.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend