18. maj 2023.

Karikatura Erdogana u Šarli Ebdou izazvala bes u Turskoj

Turska je uzvratila udarac francuskom satiričnom magazinu Šarli Ebdou zbog njegove nove naslovnice, na kojoj je karikatura turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kojeg, kako se vidi, ubija strujni udar u kadi.

Najnoviji broj francuskog satiričnog nedeljnika Šarli Ebdo (preuzeto sa danas.rs)

Magazin je objavio svoj sedmični broj u sredu, tri dana nakon turskih izbora, a prikazuje predsedničkog kandidata golog u kadi kako se drži za sijalicu, potresen strujnim udarom.

Naslovnica s jarko žutom i crvenom karikaturom glasi: “Erdogan – Kao Cloclo, samo će nas sudbina rešiti njega!”.

Cloclo je bio nadimak francuskog pop-pevača Claudea Francoisa koji je 1978. godine preminuo od strujnog udara, pokušavajući popraviti sijalicu u svojoj kadi.

Nekoliko turskih zvaničnika kritikovalo je medij zbog naslovnice, u periodu u kojem se Erdogan priprema za drugi krug izbora krajem meseca, u kojem traži novi mandat na vlasti na kojoj je 20 godina.

“Publikacije kao što je Šarli Ebdo, čija je jedina motivacija izbacivanje mržnje protiv islama, nastavljaju jasno ciljati na našeg predsednika Erdogana jer je on jedan od najkonsekventnijih muslimanskih vođa u moderno doba”, rekao je turski direktor komunikacija Fahrettin Altun u opširnom tvitu.

“Nećemo upasti u njihovu zamku, ali nastavićemo prozivati njihovu gnusnu ksenofobiju koju pokušavaju prodati kao slobodu izražavanja”, rekao je.

Ibrahim Kalin, Erdoganov savetnik, takođe je u tvitu rekao da će drugi krug predsedničkih izbora 28. maja dokazati koliko je aktuelni predsednik popularan.

‘Nacija će vam dati najbolji odgovor’

“Ako je Šarli Ebdo toliko poludeo… na pravom smo putu”, rekao je.

“Naša nacija će vam dati najbolji odgovor, još glasniji, 28. maja.”

Potpredsednik Fuat Oktaj je, takođe, osudio naslovnicu, ponavljajući važnost drugog kruga.

“Snažno osuđujem ciljanje Šarli Ebdoa na našeg predsednika i volju turske nacije pod krinkom slobode izražavanja. Kome je, gde i kako zasmetao uspeh našeg predsednika 14. maja, vidimo i naš narod, a i mi. Naš će voljeni narod 28. maja još jednom dati potreban odgovor na ovo.”

Pre nedeljnih izbora, većina anketa pokazala je da Erdogan zaostaje za opozicionim čelnikom Kemalom Kiličdarogluom, ali je predsednik nadmašio Kiličdaroglua za pet postotnih bodova i za dlaku mu je izmakla direktna pobeda u prvom krugu.

Erdoganov ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pridružio se zboru kritika protiv Šarli Ebdoa, nazivajući publikaciju “nehumanom”.

“Nehumani, neplemeniti Šarli Ebdo nastavlja vređati tursku naciju. Ne zaboravimo! Oni koji hvale zlo uvek se utapaju u vlastitoj mržnji i zloći. Prava lekcija je da se oni koji ne mogu raznim igrama poraziti slobodnu volju turskog naroda, očajnički oslanjaju na sudbinu.”

Šarli Ebdo godinama izaziva kontroverze. Njegov sadržaj usmeren posebno na muslimanski svet izazvao je bes, ponajviše zbog karikatura koje prikazuju poslanika Muhameda.

Nedavno je magazin reagovao i na razorne zemljotrese u Turskoj, u kojima je poginulo više od 50.000 ljudi, prenosi Al Džazira.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend