18. maj 2023.

Guverner Montane potpisao prvi zakon o zabrani TikToka u SAD

Guverner Montane Greg DŽianfortej potpisao je zakon kojim se zabranjuje rad TikToka, čime je ta američka savezna država prva u SAD zabranila popularnu kinesku aplikaciju.

Montana je sredinom aprila donela zakon o zabrani TikToka. Zakon je prihvaćen sa 54 glasa, 43 su bila protiv, a zakon je sada potpisao republikanski guverner države, koja ima nešto više od milion stanovnika, prenosi Rojters.

Guverner je naglasio da će zakon unaprediti “zajednički prioritet da se zaštite stanovnici Montane od nadzora Komunističke partije Kine”.

Prema zakonu koji će stupiti na snagu sa početkom 2024. godine, zabranjuje se rad TikTok aplikacije unutar granica Montane.

Zakon navodi moguće novčane kazne od 10.000 dolara dnevno za prekršitelje, uključujući prodavce aplikacija, a one nisu predviđene za korisnike.

TikTok, koji ima više od 150 miliona američkih korisnika, suočava se sa sve većim pozivima američkih zvaničnika da se aplikacija zabrani u celoj zemlji zbog zabrinutosti o mogućem uticaju kineske vlade na platformu.

Kompanija Bajt dens sa sedištem u Pekingu, koja je vlasnik aplikacije, negira da je ikada podelila podatke s kineskom vladom i saopštila da to neće učiniti ako dobije takav zahtev.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend