17. maj 2023.

Pobediti na izborima i onda smeniti REM: Lični stav Branislava Klanščeka

Ni na koji način ne želim da omalovažim, obesmislim ili umanjim značaj dva protesta koja su održana prošle nedelje pod nazivom „Srbija protiv nasilja“, a čiji povod su bile dve užasne tragedije kakve Srbija ne pamti.

Branko Klanšček (foto: Medija centar Beograd)

Potpuno je jasno da je povod za izlazak velikog broja ljudi na protest neopisivi zločin koji se dogodio u školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru i masakr u okolini Mladenovca. LJude je ujedinila tuga, strah, briga, empatija, konfuzija, panika… I to je razumljivo.

Ali ono što je, s moje tačke gledišta, potpuno nerazumljivo i čak bih rekao beskrupulozno je pokušaj nekih političkih stranaka da ovu tragediju iskoriste kako bi ovaj skup predstavili kao politički opozicioni skup. Niko na ovaj skup nije došao da podrži levicu ili desnicu, ovu ili onu političku ideju ili ideologiju.

Iako lično smatram da je traženje krivca u ovakvoj tragediji politička manipulacija, moram reći da je sa strane opozicije legitimno tražiti odgovornost, i u vidu ostavke ministra Prosvete Branka Ružića je ista i podneta. Mogu da razumem i da opozicija nije zadovoljna samo ostavkom ministra prosvete i da traži ostavku čitave Vlade i da traži prevremene izbore. I to je, takođe, i legitimno i legalno. Ali problem je upravo u tome što opozicija ne želi te iste izbore. Opozicija bi promene ali bez izbora!

Ako pažljivo pogledamo zahteve koje je iznela opozicija, videćemo da se prevremeni izbori ne pominju. Šta su zahtevi opozicije koji su izneti na protestima?

Dakle, traži se smena članova REM-a, smene u RTS-u, ukidanje nacionalnih frekvencija televiziji Pink i televiziji Happy i ukidanje rijaliti programa. I naravno uz to uvek poput floskule se pominje poštovanje institucija, zakona itd… I u tome se upravo ogleda najveće licemerje, jer ako hoćete institucije, onda ih menjajte onako kako je predviđeno zakonom – na izborima.

Ko bira REM? Pa Skupština! Pa zašto onda ne tražite izbore, pobedite na istim i preko noći smenite REM. A onda novi sastav REM-a smeni Upravni odbor RTS-a, a novi UO RTS smeni direktora i glavne i odgovorne urednike. Nije li licemerno da Borko Stefanović, potpredsednik Stranke slobode i pravde traži smene na RTS-u dok mu je supruga Olivera Kovačević već osam godina jedan od četiri glavna i odgovorna urednika RTS? Pa zašto ne kaže svojoj supruzi dok ispijaju jutarnju kafu, ajde bre daj ostavku na mesto glavnog i odgovornog urednika na tom užasnom RTS-u? Ne, ne kaže joj to, ali kaže u svojim javnim nastupima da je predsednik UO RTS-a „Vučićeva sedefasta rukavica za šamaranje opozicije“, a upravo taj UO je izabrao njegovu suprugu za jednu od četiri glavna i odgovorna urednika na RTS-u. Što bi Molijer rekao „licemerstvo je neprikosnoveni greh i mirno uživa u suverenoj nekažnjivosti“.

Naravno u kontekstu ovih zadnjih protesta čuo sam svašta na račun televizije Pink. I da ne bude zabune, program televizije Pink nije po mojoj meri, ali gospodo, televizija Pink postoji preko 30 godina sa istom programskom koncepcijom. Pa producentska kuća Dragana Đilasa je bila najveći proizvođač istih tih rijaliti programa i najveći deo njih emitovala upravo na televiziji Pink. Ali ne samo na televiziji Pink, već i na RTS-u i na b92 i drugima (Menjam ženu, 48 sati svadba, Veliki brat…) Pa iste te Farme, Zadruge su se emitovale i dok je Dragan Đilas bio suvlasnik sa Željkom Mitrovićem istog tog Pinka.

I dobro, sve to je politika, velike priče koje podrazumevaju i dvostruke aršine i licemerje, ali postoje stvari, poput ove dve tragedija koje su nas sve pogodile i koje jedino zaslužuju tišinu. Zato najiskrenije želim ovim tekstom da apelujem na sve strane da ne koriste ovu tragediju za političke poene. Dođe trenutak kad se potroše sve reči, kad se samo pogledom zbori. Ovo je takav trenutak.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend