27. nov 2018.

Saudijski princ Turki: Ne može se vjerovati informacijama CIA-e o Khashoggiju

Visoki saudijski zvaničnik rekao je da sumnja u izvještaj CIA-e da je princ prijestolonasljednik naredio ubistvo novinara.

Visoki saudijski zvaničnik rekao je da sumnja u izvještaj američke Centralne obavještajne agencije (CIA) da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naredio ubistvo novinara Jamala Khashoggija, dodavši da se ne može računati na to da ova agencija daje kredibilne zaključke.

„CIA nije najviši standard tačnosti u procjeni situacija. Primjeri toga su brojni“, rekao je novinarima u Abu Dhabiju princ Turki al-Faisal, visoki zvaničnik u kraljevskoj porodici.

Princ, bišvi šef saudijskog obavještajnog aparata koji je također bio ambasador u SAD-u i Velikoj Britaniji, rekao je da su zaključci CIA-e da Iran posjeduje hemijsko oružje prije američke invazije 2003. pokazali da se ne može osloniti na ovu agenciju i tačnost njenih informacija.

„To je bio najjasniji primjer netačne i pogrešne procjene, koja je dovela do pravog rata sa hiljadama žrtava“, rekao je.

„Ne znam zašto se CIA-i ne sudi u SAD-u. To je moj odgovor na njihovu procjenu ko je kriv i ko nije kriv, i ko je šta uradio u konzulatu u Istanbulu.“

CIA je zaključila da je princ Mohammed naredio operaciju ubistva Khashoggija, što je prvo objavio Washington Post. Agencija je svoj izvještaj proslijedila američkoj vladi, rekli su izvori za Reuters prošle sedmice.

Princ Turki je rekao za AP da je ubistvo Khashoggija „neprihvatljiv incident“. „Svi ćemo se morati s tim nositi. To je nešto s čim se trebamo suočiti. I suočavamo se.“

‘Saudijska Arabija ostaje na međunarodnoj sceni’

Princ Mohammed u četvrtak je krenuo na svoju prvu inostranu turneju nakon ubistva. Posjetio je Ujedinjene Arapske Emirate i očekuje se da će posjetiti Bahrein i Tunis, prije nego što otputuje u Argentinu 30. novembra na dvodnevni samit G20 zemlja, gdje će se susresti sa svjetskim liderima.

Trump i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan će također biti na samitu.

„Bez obzira da li će lideri na tom samitu toplo dočekati princa ili ne, mislim da svi priznaju kraljevstvo kao zemlju i kralja Salmana i princa prijestolonasljednika kao ljude s kojim moraju raditi“, rekao je princ.

Dodao je da će Saudijska Arabija nastaviti svoju ulogu na međunarodnoj sceni i da Trumpov stav to potvrđuje.

„Mislim da je predsjednik Trump rekao ono što je osjećao da je u interesu SAD-a. Naglasio je stratešku vezu između dvije zemlje i kako Saudijska Arabija može biti bitna na mnogim nivoima, ne samo što se tiče nafte“, kazao je princ Turki.

Princ, koji je više od dvije decenije vodio obavještajne poslove Saudijske Arabije i bio ambasador u SAD-u i Britaniji, godinama je radio sa Khashoggijem prije nego što je postao kritičar vlasti.

Khashoggi je radio za princa Turkija kao glasnogovornik saudijske ambasade u Londonu i kasnije u Washingtonu.

Njegov otac je bivši saudijski kralj Faisal, a brat mu je princ Khalid al-Faisal, guverner Meke.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend