02. avg 2021.

Skaj njuz Australija zabranjen na Jutjubu

Kompanija Jutjub uvela je na sedam dana zabranu za Skaj njuz Australija da koristi tu društvenu mrežu zbog, kako se navodi, dezinformacija o virusu kovid19.

Problem je nastao, piše Gardijan, nakon što je kanal objavio video zapise koji negiraju postojanje kovid 19 i ohrabruju ljude da koriste diskreditovane lekove poput hidroksihlorokina ili ivermektina. „Glavni krivac“ za ovakve priloge jeste Alan Džons.

Prethodno je Dejli Telegraf prestao da objavljuje redovnu kolumnu Alana Džonsa usred kontroverzi oko njegovog komentara na jutjub kanalu Skaj njuza kada je glavnog zdravstvenog radnika Novog Južnog Velsa Kerija Čanta nazvao „seoskim idiotom“.

Iz jutjuba kažu da postoje „brojni“ uvredljivi video zapisi koji su sada uklonjeni. Ju tjub kanal Skaj njuz Australia. koji ima 1,85 miliona pretplatnika, dobio je opomenu i privremeno je suspendovan – ne smeju da postavljaju nove video zapisa ili prenose uživo.

U slučaju tri opomene u periodu od 90 dana rezultiraće trajnim uklanjanjem kanala sa Ju tjuba, poručili su iz ove kompanije.

Jedan od najpopularnijih video zapisa sa 4,6 miliona pregleda je Džonsov prilog „Australijanci moraju znati istinu – ovaj virus nije pandemija“, koji je objavljen u jeku pandemije prošle godine.

Skaj njuz je 19. jula bio primoran da se izvini zbog Džonsovog intervjua sa poslanikom Kregom Kelijem u kojem su tvrdili da „varijante delta soja virusa nisu opasne“ i da „vakcine neće pomoći“. Video je uklonjen i sa veb stranice Skaj njuza.

Ranije ove nedelje, nakon što ga je otpustio Dejli Telegraf, Džons (80) se hvalio svojim uspehom na Jutjub platformi. „Pogledajte Jutjub Skaj njuza, Fejsbuk stranicu Skaj njuza i i Fejsbuk stranicu Alan Džons i videćete“, rekao je Džons svojim gledaocima.

„Ista kolumna koju pišem za Telegraf ide na moju Fejsbuk stranicu. „Javnost to može sama da proveri“, kazao je navodeći višedenijsko iskustvo na radiju i njegovu popularnost u javnosti.

I. Š. M.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend