14. okt 2023.

Snimatelj Rojtersa poginuo, šest novinara ranjeno u izraelskom raketiranju Libana

Jedan novinar je poginuo dok je šest ranjeno kada je izraelski projektil pao na grupu međunarodnih novinara koji su izveštavali o sukobima na izraelskoj granici sa južnim Libanom.

Novinar AP-a javio je sa lica mesta da je video telo poginulog novinara i šestoro koji su ranjeni, od kojih su neki u kolima hitne pomoći odvezeni u bolnice. Snimci sa mesta pokazuju izgorelo vozilo.

Agencija Rojters javila je kasnije da je na jugu Libana poginuo njihov snimatelj.

„Duboko smo rastuženi kad smo saznali da je naš snimatelj Isam Abdalah poginuo“, navodi se u saopštenju Rojtersa, prenosi agencija Frans pres. On je bio u ekipi Rojtersa na jugu Libana odakle je slao direktan video signal, navela je njegova agencija.

I novinar Frans presa sa lica mesta ranije je javio da je više novinara ranjeno večeras u izraelskom napadu na jug Libana. On je rekao da su rakete pale na sektor gde se nalazila grupa novinara iz najmanje tri različita medija u pograničnom selu Alma al Šab.

On je rekao da je među ranjenima dvoje novinara Frans presa, kao i dvoje novinara Al Džazire, što je ta agencija sama takođe javila.

Artiljerijska vatra dogodila se tokom razmene vatre duž libansko-izraelske granice između izraelske vojske i pripadnika libanske militantne grupe Hezbolah.

Na libansko-izraelskoj granici dolazilo je do sporadične razmene vatre od subotnjeg napada militantne palestinske grupe Hamas na jug Izraela, iz pojasa Gaze.

Katarska televizija Al Džazira javila je da su dvoje njihovih novinara Eli Brakja i Karmen Džukader među ranjenim.

AP ne navodi druge medije čiji novinari su poginuli ili ranjeni dok ti mediji sami ne izdaju javna saopštenja o tome.

Novinari iz celog sveta pristižu u Liban gde se strahuje da bi mogao da izbije rat između Hezbolaha i Izraela.

Ranije danas izraelska vojska je granatirala prilaze više pograničnih sela na jugu Libana, posle eksplozija na ogradi koja deli dve zemlje, javili su bezbednosni izvori i dopisnik Frans presa.

Hezbolah je saopštio večeras da su „odgovorili na izraelsku agresiju u petak poodne“ gađanjem više izraelskih položaja, prenosi Frans pres.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend