09. dec 2022.

Štrajkuju novinari Njujork tajmsa prvi put od 1981. godine

Stotine novinara i drugih zaposlenih u Njujork tajmsu (The New York Times) napustilo je 8. decembra radna mesta na 24 časa u prvom štrajku te vrste tokom 40 godina rada američkog lista, javlja AP.

Foto: Flickr, Scott Beale

Zaposleni u redakciji i drugi članovi sindikata novinara Njujorka saopštili su da stupaju u štrajk jer su umorni od pregovora koji traju od kako je njihov poslednji ugovor istekao u martu 2021.

Sindikat je na svom Tviter nalogu 8. decembra objavio da radnici „zvanično prestaju sa radom, prvi put u ovom obimu nakon četiri decenije rada kompanije“.

„Nikada nije laka odluka da odbijete da radite posao koji volite, ali naši članovi su voljni da urade sve što je potrebno da bi dobili bolju redakciju za sve“, saopštio je sindikat.

Pregovori si počeli u utorak, a sa nekima u sredu, ali strane nisu našle zajednički stav o povišici i politici rada na daljinu.

Sindikat je objavio na Tviteru da dogovor nije postignut i najavio prekid rada.

„Spremni smo da uradimo sve što je potrebno da bi se postigao fer dogovor. Međutim, menadžment je napustio pregovarački sto pre pet sati. Znamo koliko vredimo“, pisalo je u objavi.

Porparolka Nju Jork Tajmsa Danijel Rodes izjavila je da su pregovori još trajali u trenutku kada je sindikat najavio štrajk, te da je „razočaravajuće što su preduzete tako ekstremne mere kada nismo u ćorsokaku“. Rodes je izjavila da kompanija ima „solidne planove“ da nastavi sa proizvodnjom sadržaja i da će se osloniti na međunarodne novinare i druge koji nisu članovi sindikata.

Još nije jasno kako će štrajk uticati na izveštavanje jer su među štrajkačima i članovi brzog deska za vesti uživo koji pokriva najnovije vesti za digitalne novine.

Zaposleni su planirali 8. decembra i protest ispred zgrade redakcije u blizini Tajms skvera.

Zamenik glavnog urednika Klif Levi je u belešci osoblju naveo da je planirani štrajk „zbunjujući“ i „uznemirujući momenat u pregovorima o novom ugovoru“. On je napisao da će to biti prvi štrajk pregovarača od 1981. godine i da „dolazi uprkos intenziviranju napora kompanije da postigne napredak“.

U pismu koje je potpisalo više od 1.000 zaposlenih, Njuz Gild navodi da je menadžment „odugovlačio“ pregovaranje skoro dve godine i da „ističe vreme za postizanje poštenog ugovora“ do kraja godine.

Sindikat je saopštio i da je kompanija rekla zaposlenima koji planiraju štrajk da neće biti plaćeni za vreme protesta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend