10. feb 2022.

Stručnjaci pozivaju češku vladu da se bori protiv dezinformacija

Češki stručnjaci pozvali su vladu da preduzme konkretne mere da ograniči negativan uticaj dezinformacija na češko društvo.

„Republici Češkoj potrebna je sveobuhvatna strategija za borbu sa tim problemom, kao i povećanje sredstava u tu svrhu“, istakli su eksperti dodajući da floskule i izjave nisu dovoljne.

Prema analitičarima, vlada mora da traži odgovornost onih koji šire dezinformacije i mržnju, prenosi Euraktiv Češka. Pored toga, uloga nezavisnih medija mora da bude veća.

„Popularnost dezinformacija i teorija zavere, posebno njihov ulazak u ‘mejnstrim’ medije, takođe je simptom duboke socijalne krize, erozije poverenja u tradicionalne institucije i medije, kao i konfuzije oko promena u informacionom prostoru“, upozorili su stručnjaci.

Kako se navodi, panedmija kovida postala je popularna tema u kampanjama dezinformacija.

Studija istraživačkog instituta STEM iz 2021. pokazala je da 40% Čeha veruje u teorije zavere u vezi korona virusa. Istraživanje je pokazalo i da više od trećine Čeha veruje da vlada koristi pandemiju da kontroliše građane ili da bolnice preuveličavaju rizike da zarade novac.

„Kako bi se ograničio negativan uticaj dezinformacija na društvo, nije ih dovoljno opovrgnuti ili suzbiti njihove začetnike, već je potrebno usmeriti se na dugoročne i održive napore za jačanje poverenja u institucije i kvalitet nezavisnih medija“, naveli su analitičari.

Oni kažu i da nova vlada treba da iskoristi češko predsedavanje EU u drugoj polovini 2022. za aktivnu debatu o regulisanju društvenih platformi i nihovoj ulozi u demokratskom društvu na nivou EU.

„Cilj čeških lidera treba da bude osnaživanje ‘običnih’ korisnika društvenih platformi, ali i da učine te platforme što transparentnijim“, navela je grupa stručnjaka iz istraživačkog centra STEM Instituta za međunarodne odnose Prag i Udruženja za međunarodne poslove.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend