26. sep 2020.

Sud će odluku o izručenju Asanža doneti nakon predsedničkih izbora u SAD

Britansko pravosuđe će doneti odluku o izručenju Džulijana Asanža nakon američkih predsedničkih izbora 3. novembru, saopštila je u petak sutkinja Vanesa Barister.

Foto: Espen Moe (CC)

Osnivača Vikiliksa traži američko pravosuđe, kako bi mu se prvenstveno sudilo za špijunažu. Preti mu čak 175 godina zatvora zbog objavljivanja više od 700.000 tajnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu.

Dokumente s oznakom tajnosti počeo je da objavljuje 2010.

Razmatranje američkog zahteva za izručenjem ističe sledeće nedelje, ali sutkinja Barister je odobrila Asanžovoj odbrani dodatno vreme za podnošenje argumenata.

„Odluku ću najverovatnije doneti nakon izbora u SAD“, kazala je sutkinja, koja je odbrani dala četiri nedelje za pripremu argumenata, a dve nedelje je dala američkoj vladi.

Branioci osnivača Vikiliks takođe su kazali da će odluka najverovatnije biti donesena nakon izbora u SAD.

„Očito da je malo verovatno da ćemo odluku imati pre 4. novembra“, kazao je Asanžov advokat Edvard Ficdžerald.

„Morate imati na umu da će se održati izbori i da je budućnost nesigurna“, dodao je.

Sutkinja Barister je takođe kazala da bi tačan datum odluke o izručenju mogla da donese krajem sledeće nedelje.

Assange je uhapšen u aprilu 2019. godine, nakon što je sedam godina proveo u ekvadorskoj ambasadi. Ekvador je odluku o ukidanju diplomatskog azila Asanžu opravdao ponovnim kršenjem međunarodnih konvencija.

Na britanskom pravosuđu je da utvrdi ispunjava li američki zahtev za izručenjem pravne kriterijume i posebno da li je nesrazmeran ili nekompatibilan s ljudskim pravima.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend