28. sep 2020.

Pravoslavna kazna za satiru

Radi se o poništavanju sekularne države. U posljednje dvije sedmice kampanja protiv Koraksa i Ivana Ivanovića i najava tužbe protiv Kesića rade se iz dva razloga: poništavanjem sekularne države praktično se uvećava moć crkve i imamo trend u Srbiji da su satira i humor van dometa i kontrole vlasti - objašnjava novinar Vukašin Obradović

Satirična emisija „24 minuta sa Zoranom Kesićem“ je, kao i svaka satira, van kontrole vlasti i njihovih urednika, a krivična prijava protiv njega mogla bi poslužiti kao opomena za „neprimjeren sadržaj“ – jer su za isti posao već javno opomenuti: voditelj Ivan Ivanović i karikaturisti Predrag Koraksić Koraks i Dušan Petričić.

Kesićev slučaj je zanimljiv jer je akter njegove satire Srpska pravoslavna crkva zbog čega je i podnijeta krivična prijava, pored ostalog i za vrijeđanje vjerskih osjećanja. Ali tužilaštvo još nije reagovalo na prijavu iako je ona ekspresno podnijeta – poslije emisije u kojoj se objašnjavaju rezultati crnogorskih izbora.

Povod i reakcija

Kesić navodi da se glasačima najviše svidio Vasilije Ostroški koji iz opravdanog razloga nije mogao da učestvuje na izborima, ali je to učinio njegov pi-ar Amfilohije koji je izašao iz džipa i glasao… I to je povrijedilo vjerska osjećanja advokata Nemanje Aleksića iz Novog Sada koji je podnio krivičnu prijavu kako kaže, ne po nalogu SPC već zato što je „osjetio potrebu“ da sam to uradi kad već tužilaštvo nije reagovalo po službenoj dužnosti.

Postavlja se pitanje zašto je pored gotovo svakodnevnog govora mržnja i promovisanja nasilja kroz razne medijske sadržaje tužen baš Kesić.

Vukašin Obradović, novinar i nekadašnji predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije ocjenjuje za Pobjedu da bi mnogi voljeli da se zabrani Kesić, Koraks, Ivanović…

– Radi se o poništavanju sekularne države. U posljednje dvije sedmice kampanja protiv Koraksa i Ivana Ivanovića i najava tužbe protiv Kesića radi se iz dva razloga: poništavanjem sekularne države praktično se uvećava moć crkve i imamo trend u Srbiji da su satira i humor van dometa i kontrole vlasti – objašnjava Obradović.

On podsjeća da vlast sve kontroliše osim satire.

– Napravljene su paralelne televizije, nevladine organizacije i jedino im loše ide sa humorom i satirom. Sada se ide u fazu da se ponište efekti satire na društvo. Sjetimo se 5. oktobra i akcija ‘Otpora’ – jasno je da Milošević nije imao odgovor na kreativnost ‘Otpora’. Vučić kao iskusan političar zna kolika je realna opasnost satire, a posljedica je Aleksić, to je taj trend – zaključuje Obradović.

(Ne)razumijevanje

– Ne sjećam se datuma, prije desetak dana sam podnio krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu za krivično djelo izazivanje nacionalne i vjerske neterpeljivosti i vjerske mržnje – kaže advokat Aleksić za Pobjedu.

On objašnjava da je ona zavedena u tužilaštvu ali da nije dobila poslovni broj.

Insistiramo na datumu podnošenja prijave jer Aleksić tvrdi da je tužilaštvo moralo da reaguje po službenoj dužnosti za pomenuto djelo, ali i zbog toga što sumnja da će se prijava realizovati.

– Očekujem da krivična prijava bude u cjelosti odbačena, jer su srpsko tužilaštvo i pravosuđe ostali u sistemu vlasti Demokratske stranke i njihovih satelita. Kolokvijalno ih zovemo žuto pravosuđe i njima upravlja ista ekipa ljudi koja je izvršila reformu pravosuđa – navodi Aleksić.

Na našu konstataciju da on nema drugo sredstvo borbe ako se odbaci prijava Aleksić u priču bez ikakvog povoda uvodi predsjednika Srbije:

– To će biti dokaz na ono na što godinama ukazujemo da je Vučić podigao ovu državu iz mrtvih, finansijski ekonomski i sve drugo, ali je pravosuđe ostalo takvo kakvo jeste – kaže Aleksić.

Na pitanje zašto je onda ipak podnio krivičnu prijavu, Aleksić smatra da su stvari jasne.

– Ne razumijete očigledno materiju. Zoran Kesić je počinio jedno od najtežih krivičnih djela – izazivanje vjerske mržnje i netrpeljivosti, da imamo tužilaštvo koje je samostalno on bi već bio saslušan, procesuiran, podignuta optužnica, osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora i čekala bi se drugostepena odluka – kaže advokat.

Traži zatvor

Aleksić očekuje da će se njegovoj krivičnoj prijavi pridružiti još 300 do 400 krivičnih prijava, a kaže da zna i neke advokate koji će podnijeti krivične prijave.

– Čekamo da tužilaštvo mojoj prijavi dodijeli poslovni broj, onda na taj broj mogu da pošalju prijave, sada ih ima preko sto – objašnjava Aleksić.

Cilj je, pojašnjava on, da se počinilac krivičnog djela osudi i pošalje u zatvor, jer Ustav Srbije garantuje jednkost u rasi, veri i naciji.

– Ovdje su oštećeni svi vjernici pravoslavne vjeroispovijesti, katoličke i muhamedanske jer svi oni odlaze pod Ostrog – navodi Aleksić.

On pojašnjava da je vjernik i da ne bi mogao da bude oštećen u postupku da nije vjernik.

Tako da praštanju nema mjesta već se – umjesto promovisanja jednog od osnovnih načela hrišćanstva – traži da se najstrože kazni satiričar

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend