28. sep 2020.

Šta je presudilo rijaliti programima da pređu u noćni termin (VIDEO)

Do kraja godine rijaliti programi trebalo bi da dobiju novi termin emitovanja – od 23 sata uveče do 6 ujutru. Nakon što REM izradi "pravilnik o emitovanju rijaliti programa prisilnog okruženja", nacrt ide na javnu raspravu, a zatim i na mišljenje Ministarstvu.

Izjava u kojoj učesnik rijalitija preti ubistvom drugom učesniku nije naišla na osude: „Ubiću Staniju Dobrojević lično ili preko mojih ljudi, ako mi se iskreno ne izvini za ono što mi je uvredila decu. I ubiću svakog u životu ko mi bude spomenuo dete“. To je rekao Kristijan Golubović

Ipak, čini se da su te reči presudile su da rijaliti programi imaju novi termin emitovanja. Prema Odluci REM-a takvi sadržaji emitovaće se od 23 do 6 sati ujutru.

„Ono što je do Saveta REM-a će biti relativno brzo, mi smo doneli odluku. Kancelarija će uraditi relativno brzo taj pravni deo posla, pogotovu jer već postoji preporuka o vremenu emitovanja“, navodi Slobodan Cvejić, član Saveta REM-a.

Dosadašnje preporuke se, kaže član REM-a nisu poštovale. To je i jedan od glavnih razloga za donošenje novog propisa.

„Za preporuke se obično kaže da one služe za ujednačavanje prakse u jednoj oblasti. Jedino što se ujednačilo je praksa stalnog pojavljivanja takvih scena i vrlo negativnog uticaja, stalno kažemo na mlade, ali ovo ima negativan uticaj na celo stanovništvo“, dodaje Cvejić.

Na izgovorenu pretnju Kristijana Golubovića tužilaštvo nije reagovalo, ali će razmatrati krivičnu prijavu koju je protiv učesnika rijalitija podneo REM. I prethodnih godina, kažu u Udruženju sudija i tužilaca, u takvim emisijama je bilo krivičnih dela koja su se našla pred tužilaštvom, i to najčešće – uvrede, ugrožavanje sigurnosti, lake i teške telesne povrede.

„Tužilaštvo ukoliko ima saznanja može da reaguje samo, međutim uobičajeno je to dakle da lica koja se osećaju ugroženo ili su oštećena to prvo prijavljuju policiji, koja dalje konsultuje tužilaštvo da bi onda nadležno tužilaštvo dalo kvalifikaciju i usmerilo predistražne postupke. Nije preterano teško utvrditi šta se dogodilo imajući u vidu konstantan audio i video-nadzor u tim emisijama, odnosno snimak samog događaja i veliki broj svedoka“, navodi Lazar Lazović iz Udruženja tužilaca i sudija Srbije.

Dvadesetčetvoročasovni život pred kamerama u Srbiji se emituje već 14 godina. Menjao se format, broj sati posvećenih takvim sadržajima, ali i uticaj koji mogu imati na one koji ih prate.

„Ono što je problem, što medijski sadržaji imaju tendenciju da se visoko normalizuju u društvu, tako da i mnogo toga što smo gledali i što bismo privatno rekli da je neprihvatljivo, kada dobije medijski prostor i tako široku rasprostranjenost dobija i rizik od normalizacije takvog ponašanja“, kaže psihijatr Nevena Čalovks Hercog.

Emitovanje rijaliti programa u regionu je različito regulisano – još pre četiri godine Crna Gora je odlučila da su takvi sadržaji dozvoljeni posle 23 sata, ali se to ograničenje ne odnosi na kablovske programe.

U susednoj BiH otišli su sat dalje, pa se rijaliti programi mogu gledati samo posle ponoći.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend