29. apr 2024.

Rijaliti programi ukidaju REM?

Simbolično, pred godišnjicu najvećih tragedija koje su nas zadesile nakon poslednjih ratova, majskih masovnih ubistava, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je odlučilo da kad (ako) jednog dana se bude sastavljala lista najdemoliranijih državnih tela i institucija za vreme vladavine Aleksandra Vučića, ubedljivo bude na prvom mestu. Najveće zasluge, dakako, idu onima koji u tom telu sede.

Izbacivanje iz novog nacrta Pravilnika REM-a obavezu televizija da petinu njihovog sadržaja čine dečji, naučno-obrazovni, dokumentarni i kulturno-umetnički programi, u praksi dovodi do toga da će režimski jurišnici sa nacionalnom frekvencijom poput Pinka i Hepija, sada konačno neopterećeni slovima zakona, moći da emituju rijaliti programe čitav dan.

To što oni nazivaju „zabavnim i informativni programom“, a zapravo je konstanta galame, vređanja i šamaranja, presecaće propagandnim programom, koje nazivaju vestima, poput „Dva minuta“ (u narodu od milja prozvanim „Dva minuta Vučića“).

Neki će reći da je svejedno, jer svakako televizije bliske režimu, a takvih je velika većina, nisu ni do sada poštovale pravilnik, radile su šta su htele, a REM ih nije kažnjavao.

Ipak nije, jer nakon ove nove odluke još su manje šanse da neko nekada odgovara za zlo koje je nad građanima Srbije učinjeno. A to je sistemsko nasilje i držanje stranovništva u konstantnom strahu, koje je kanalisano pre svega kroz televizije sa nacionalnom frekvencijom, što nas je na kraju dovelo do toga da živimo u društvu gde se deca ubijaju u školi i pored igrališta.

Slobodan Cvejić nekadašnji član REM-a predlagao je da se rijaliti programi puštaju kasno uveče, od 23 sata, i zdušno je odbijen, a kako je rekao na nedavno održanoj tribini povodom godišnjice majskih tragedija u Novom Sadu, kada je upozorio da će nam se to nasilje kad-tad preliti na ulicu, niko ga nije slušao.

A šta smo mi to naučili nakon godinu dana od majskih tragedija? Ništa.

Društvo je posvađanije nego što je bilo, a deca nam nisu ništa bezbednija nego što su bila godinu pre.

Roditelji poubijane dece, izlešinareni tabloidnim novinarstvom, ostali su usamljeni u borbi da se ovaj užas više nikada nikom ne ponovi.

Vučić i Ana Brnabić su u junu prošle godine rekli da je Zadruga zabranjena, a ona je puštena nakon sat vremena. Nova sezona je tvrde upućeni „istorijska“.

Moratorijum na oružje od dve godine, ukinut je jednim zarezom već nakon pet meseci, dok i dalje ne znamo koliko imamo oružja u ovoj zemlji.

Kao što ne znamo ni šta ćemo sa školama i decom koja u njih idu. Jedino što i dalje odlično radimo je zataškavanje nasilja i ignorisanje problema.

Ovde još može da se desi samo to da rijaliti progami ukinu REM. U nekom udarnom subotnjem terminu, u emisiji kada se narod pita.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend