07. jul 2023.

„Đavo upravo leži u detaljima“: Judita Popović o odgovornosti patrijarha za emitovanje rijalitija

Patrijarh Porfirije, kao bivši predsednik Saveta RRA-a, direktno je odgovoran za celodnevno emitovanje Zadruge, Parova i sličnih programskih sadržaja od 2015. godine pa nadalje, izjavila je za Danas doskorašnja članica Saveta REM-a Judita Popović.

Kako je objasnila, njegova odgovornost proističe iz sledećih razloga – Zakon o elektronskim medijima članom 68 stav 2 reguliše zaštitu maloletnih lica, a to čine i obavezujući Pravilnik o zaštiti maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga kao i neobavezujuća Preporuka o vremenu emitovanja rijalitija ‘’prisilnog okruženja’’ u programima pružalaca medijskih usluga doneta 19.11.2015 godine.

„Sve je formalno gledajući savršeno, osim malog detalja a đavo upravo leži u detaljima. Preporuka je neobavezujuća i samim tim ostavila je na volju televizijama sa nacionalnom pokrivenošću da li će se u emitovanju rijalititija ‘’prisilnog okruženja’’ ograničiti samo na noćne sate što su one shvatile kao poruku da ograničenja nema“, kaže Popovićeva.

Kako je precizirala, u vreme donošenja pomenute neobavezujuće preporuke predsednik Saveta regulatornog tela bio je gospodin Prvoslav Perić, današnji patrijarh Porfirije, „koji je kao punoletan građanin i svešteno lice mogao i morao biti svestan da je mogućnost dvadesetčetvorosatnog emitovanja rijalitija preko televizija sa nacionalnom frekvencijom veoma štetno po ovo društvo zbog favorizovanja nasilja, govora mržnje i diskriminacije čime se generišu takva ponašanja i u stvarnom životu građana, konzumenata tih sadržaja“.

„Dakle, iako je na snazi obavezujući Pravilnik o zaštiti prava maoletnika u oblasti pružanja medijskih usluga koji u članu 8. predviđa da se programski sadržaj nepodesan za osobe mlađe od 18 godina može emitovati samo u periodu od 23 časa do 6 sati ujutru i koji u članu16. Pravilnika u devet tačaka opširno definiše programske sadržaje nepodesne za osobe mlađe od 18 godina dok u članu17. Pravilnika u st.3. predviđa da se rijaliti programski sadržaj smatra nepodesnim za osobe mlađe od 18 godina ako se u njemu prikazuje nasilje, nepristojno izražavanje preduzeto kao akt agresije, odnosno u cilju vređanja a prema stava 3. istog člana, u rijaliti programskom sadržaju ne može se prikazivati ponašanje koje predstavlja govor mržnje ili kojim se vređa ljudsko dostojanstvo ili drugo ljudsko pravo“, kaže sagovornica Danasa.

Ona dodaje da je peporuka o vremenu emitovanja rijalitija prisillnog okruženja u programima medijskih usluga od 19.11.2015 godine dozvolila da pružaoci medijskih usluga ne poštuju navedene obavezujuće odredbe, uz svesrdno učešće tadašnjeg predsednika saveta a današnjeg patrijarha.

„O svemu ovome smo, Slobodan Cvejić i ja, obavestili javnost i Regulatorno telo još davne 2020 godine, kada smo pokušavali da sprovođenje odredaba Zakona o elektronskim medijima stavimo u prvi plan, svesni štetnih posledica zanemarivanja zakonskih obaveza REM-a“, jasna je Popovićeva.

Povodom trvdnji Judite Popović Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da su neistinite tvrdnje nekadašnje članice Saveta REM da je patrijarh Porfirije 2015. godine, kao predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), potpisao neobavezujuću preporuku koja je omogućila da se rijaliti programi prikazuju 24 sata dnevno.

SPC je navela da je Porfirije podneo ostavku na funkciju u RRA 30. maja 2014. godine, odnosno pre nego što je doneta neobavezujuća preporuka, jer ga je Sabor SPC izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend