28. apr 2024.

Priveden još jedan ruski novinar zbog navodne saradnje sa timom Navaljnog

Još jedan ruski novinar priveden je u Rusiji zbog "ekstremizma", a optužen je da je snimao video materijal za tim pokojnog disidenta Alekseja Navaljnog, saopštila je 28. aprila međunarodna novinska agencija Asošiejted pres (AP).

Sergej Karelin, koji je radio za AP, drugi je novinar uhapšen zbog ovakvih navoda posle privođenja Konstantina Gabova, koji je povremeno radio za novinsku agenciju Reuters i priveden je 27. aprila.

„Asošiejted pres je veoma zabrinut zbog pritvaranja ruskog video novinara Sergeja Karelina“, saopštile je agencija za AFP dodajući da traži dodatne informacije.

Gabov, koji je, prema izveštajima medija, radio i za ruske televizijske kanale Moskva 24 i MIR, kao i za belorusku novinsku agenciju Belsat, ostaće u istražnom zatvoru najmanje do 27. juna, saopštila je pres-služba sudova na Telegramu.

Karelin i Gabov optuženi su da su pomogli u pripremi video snimaka za objavljivanje na Jutjub kanalu NavalniLIVE, platformi koju koristi Navaljnijev tim, saopštili su sudovi.

Navaljni, najistaknutiji kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, umro je pod sumnjivim okolnostima u arktičkom zatvoru u februaru.

Njegov pokret je označen u Rusiji kao „ekstremistički“, čime su njene pristalice i saradnici izloženi krivičnom gonjenju.

Većina Navaljnijevih saveznika je u egzilu ili na izdržavanju dugih zatvorskih kazni.

Ruske vlasti su poslednjih meseci pojačale pritisak na nezavisne i strane medije u zajedničkim naporima da ućutkaju glasove disidenata nakon ofanzive na Ukrajinu.

U martu je fotografkinja Antonina Kravcova takođe optužena za „ekstremizam“ nakon što je često izveštavala o suđenjima Navaljnom za SOTAvision, jednu od retkih medijskih organizacija koja dokumentuje političke obračune u Rusiji i koju vlasti smatraju „stranim agentom“.

Sergej Mingazov, ruski novinar koji radi za rusku verziju medija Forbs, priveden je 26. aprila i optužen za širenje „lažnih informacija“ o vojnim zloupotrebama u Ukrajini.

Među ostalim zatvorenim novinarima je izveštač Volstrit džurnala Evan Gerškovič, koji se suočava sa špijunskim tvrdnjama koje on i američke vlasti odbacuju.

Rusko-američka novinarka Alsu Kurmaševa, koja radi za Radio Slobodna Evropa, nalazi se iza rešetaka od oktobra jer se, kako tvrde ruske vlasti, nije registrovala kao „strani agent“.

U Rusiju je otputovala zbog hitne porodične situacije u maju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend