08. nov 2023.

Član zakona koji štiti maloletnike i sprečava promociju nasilja u rijalitijima izbrisala vlast pošto se Pink žalio na njega

Iza leđa medijske zajedinice i radne grupe koja je radila na izmenama ključnih medijskih zakona, tokom noćne sednice nadležnog skupštinskog odbora prihvaćen je amandman koji rijalitije briše iz zakona, a zaštitu maloletnika od neprimerenog sadržaja i nasilja u ovim programima prebacuje na akte koji nemaju zakonsku snagu

Željko Mitrović i Nebojša Bakarec (foto: snimak ekrana, Jutjub)

Vlast nastavlja da se sa građanima i medijskom zajednicom igra mačke i miša. Nakon što su iza leđa radne grupe koja je radila na izmenama najvažnijih medijskih zakona ubačeni članovi zakona koji se tiču prava Telekoma da osniva medije, vlast je nastavila da u poslednji čas menja i druge članove zakona.

Ovoga puta su našli način da usliše želje Televizije Pink.

Kako se navodi u Izveštaju o javnoj raspravi o Nacrtu zakona o elektronskim medijima, sve je počelo kada se Pink Media Group žalila na član 68 Zakona o elektronskim medijima (ZEM).

Pinku je tada zasmetalo to što je ovaj član ZEM-a, kako su naveli, „…podložan tumačenju i svako tumači u skladu sa svojim stavovima (dakle, proizvoljno, a moguće i zlonamerno), te je potrebno preciznije definisati pojedine oblike ponašanja”.

Predlog je tada odbijen.

Kako piše u izveštaju, „odredba nije definisana na način koji se može dvosmisleno i neprecizno tumačiti”, te „ukoliko se ukaže potreba za tumačenjem ovog člana, to tumačenje će se zatražiti od Narodne skupštine koja je i jedino ovlašćena da daje tumačenje zakona”.

Kako Pink kaže

O čemu se, zapravo radi?

O članu 68 Zakona o elektronskim medijima koji se tiče zaštite maloletnika i ljudskog dostojanstva u vezi sa emitovanjem rijalitija.

Bakarec je rekao da će se sve nepreciznosti, površnosti i manjkavosti otkloniti podzakonskim aktima. Da se slučajno ne zamere Mitroviću, Eliti i Pinku. Da se razvlači i obesmisli kao i mnogo puta do sada (Tatjana Manojlović)

U njemu je pisalo da se „rijaliti programski sadržaj smatra nepodesnim za sve maloletnike mlađe od 18 godina, ako se u njemu prikazuju nasilje, nepristojno ponašanje, vređanje ili nago ljudsko telo. U rijaliti programskom sadržaju zabranjeno je prikazivati teško nasilje, polni odnos, zloupotrebu opojnih droga ili govor mržnje. Pružalac medijske usluge dužan je poštovati dostojanstvo ličnosti…”

Predlog zakona sa ovakvom formulacijom nalazi se na sajtu Ministarstva infomisanja i telekomunikacija, dok je na sajtu Narodne skupštine u delu usvojeni zakoni, dokument sa novim članom broj 68.

On sada glasi:

„Bliža pravila za izvršavanje obaveza u pogledu zaštite maloletnika i ljudskog dostojanstva u vezi sa objavljivanjem rijaliti programa i drugog nepodesnog sadržaja biće uređeno podzakonskim aktom Regulatora.”

GRAĐANI TRAŽE UKIDANJE RIJATIJA, REM SE PRAVI MRTAV

Ukidanje rijaliti programa koji promovišu nasilje, građani Srbije traže već godinama, dok REM jednako ne reaguje na različite scene nasilja u rijaliti programima TV Pink.

Nakon dva masovna ubistva u kojima je stradalo 18 ljudi, u maju ove godine, jedan od najvažnijih zahteva masovnih protesta bila je i zabrana rijaliti emisija. Pre tri godine prikupljeno je 100.000 potpisa za ukidanje rijalitija, iste godine izrađen je i Nacrt pravilnika kojim bi se ograničilo vreme njihovog emitovanja, ali u samom finišu nije usvojen.

Savet REM-a se godinama „pravi mrtav” i ne kažnjava televizije u kojima se u rijaliti programima učesnici tuku, svađaju, potežu pištolje, dave se i tuku žene.

I pored svega toga, donosioci odluka nisu smatrali da su rijaliti programi dovoljno važni da bi ih stavili u zakon. Kako su saopštili, maloletnike će zaštititi kroz akt niže pravne snage od zakona, koji će izraditi REM. Poznato je da se ni postojeći pravilnici REM-a ne poštuju.

Kako se to dogodilo?

Dva dana pre nego što je zakon usvojen na sednici Odbora za kulturu i informisanje naprasno se pojavio amandman na član 68, na koji se žalio Pink.

Na sednici tog skupštinskog odbora, održanoj 24. oktobra, Nebojša Bakarec, koji je kao zamenik predsednika predsedavao, predložio je amandman na član 68. Za amandman je rekao da se tiče zaštite dece i maloletnika, nije ga dodatno objasnio niti ga pročitao, već samo dodao:

„Kontaktirao sam REM, imam dobar kontakt sa Miloradom Vukašinovićem, razgovarali smo o ovome i on je rekao da nema problema, da se ja uključim u rad na ovom podzakonskom aktu koji će oni imati obavezu da sačine. On mi je rekao da prihvata, da će me pozvati. To će biti prvi put da ću ja otići u REM, neću farbati tablu, ali ću se truditi da oni to dobro odrade.”

Vlast nastavlja da se sa građanima i medijskom zajednicom igra mačke i miša. Nakon što su iza leđa radnoj grupi ubačeni članovi zakona koji se tiču prava Telekoma da osniva medije, vlast je nastavila da u poslednji čas, usred noći, menja i druge članove zakona

I to je sve što se čulo o ovom amandmanu na sednici odbora, skriveno od očiju javnosti, koja nije mogla ni da nasluti o čemu se radi.

Tatjana Manojlović, članica Odbora ispred poslaničke grupe Demokratske stranke, kaže za Cenzolovku da su za taj amandman i ona i ostali članovi odbora saznali na samoj sednici.

Za Manojlović ovo predstavlja još jedan pokazatelj da vlast nastavlja sa licemernim i neodgovornim ponašanjem, sada u odnosu prema medijskim zakonima. To je naročito neodgovorno u svetlu stalnih negativnih ocena vlasti o stanju u medijima i medijskim slobodama. A još pre u odnosu prema zaštiti maloletnika od neprimerenih medijskih sadržaja i promocije nasilja. Posebno posle nedavnih tragedija u Ribnikaru i selima oko Mladenovca, ističe Manojlović i dodaje:

„Javnost je po ko zna koji put šibicarski sve izmanipulisala podnošenjem amandmana na član 68, ali ne propisujući jasne mere zaštite maloletnika. Predlagač, predsedavajući Odbora, naglasio je da će se sve nepreciznosti, površnosti i manjkavosti otkloniti podzakonskim aktima. Da se slučajno ne zamere Mitroviću, Eliti i Pinku. Da se razvlači i obesmisli kao i mnogo puta do sada. Dok Mitrović i klapa ne istrguju još neku povlasticu, namlate se silnog novca u odurnom rijaliti programu, ne uvuku još koga u lanac korupcije i ne razore sasvim sistem vrednosti u Srbiji, ili bar ono što je od njega preostalo.”

O ovom amandmanu nije bilo reči ni u zvaničanom saopštenju o sednici Odbora, objavljenom na sajtu Narodne skupštine. Navedeno je samo da su narodni poslanici na Zakon o elektronskim medijima podneli 130 amandmana, da su Vlada i Odbor odlučili da prihvate dva amandmana i predložili Narodnoj skupštini da ih usvoji, ne navodeći o kojim amandmanima je reč. Dodato je da je, takođe, Odbor za kulturu i informisanje podneo svoj amandman, na koji je Vlada dala saglasnost, ponovo ne precizirajući o kom amandmanu i kojem članu zakona je reč.

Umesto u zakonu, o rijalitijima u podzakonskom aktu

Medijska ekspertkinja Maja Divac, koja je uočila da je član 68 ZEM-a promenjen, i to objavila na društvenoj mreži X, kaže za Cenzolovku da je skandalozno kako se vlast bavi zakonima i da je očigledno da je neko uticao da se ovaj član zakona zameni.

„Poenta stare formulacije jeste da rijaliti programi, poput Elite, ne bi smeli da se prikazuju pre 23 sata, jer ti sadržaji nisu prikladni za mlađe od 18 godina”, objašnjava Divac.

Ipak, kako navodi, dobra stvar je što je u zakon unesena odredba da od 6 do 21 sat smeju da se prikazuju samo programi koji su prikladni za mlađe od 12. Prema njenom tumačenju, to znači da rijaliti programi i slični programi koji sadrže nepristojno ponašanje, vređanje i drugo, od 4. novembra, kada je novi Zakon o elektronskim medijima stupio na snagu, ne smeju da budu u dnevnom programu.

Komentarišući to što se u novom članu 68 kaže da će bliža pravila u vezi sa objavljivanjem rijaliti programa i drugog nepodesnog sadržaja biti uređena podzakonskim aktom, Divac kaže da praksa pokazuje da podzakonski akti nikada nisu bili stroži od zakona, te da ni sada ne mogu da se očekuju rešenja koja će unaprediti ono što piše u zakonu.

Rijaliti kao korov

Član Radne grupe za izradu ZEM-a Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji, objašnjava za Cenzolovku da nije bio obavešten o pomenutoj promeni, niti pitan za mišljenje.

„Sve se to događalo u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija. Pitanje je kako će ta odredba biti pretočena u podzakonski akt. To može da bude dobro, ali može i da bude loše”, zaključuje Veljanovski.

Iz Vlade Srbije nisu odgovorili na naše pitanje zašto je član 68 Zakona o elektronskim medijima promenjen.

smart
Ovaj članak je izrađen uz podršku regionalnog projekta SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške. Sadržaj ovog materijala je isključiva odgovornost Cenzolovke i ne odražava nužno stavove Kraljevine Norveške, niti stavove organizacija koje sprovode projekat.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend