02. okt 2019.

Svetsko prvenstvo u atletici: Zabranjeni krupni i „intimni“ kadrovi atletičarki tokom zagrevanja

Krupni kadrovi tela atletičarki koji se spremaju za trku biće zabranjeni nakon žalbi dve reprezentativke Nemačke.

Svetska atletska federacija odlučila je da u budućnosti fotoreporteri atletičarke mogu da slikaju samo savijene u stavu dok iščekuju pucanj iz startnog pištolja.

Đina Likenkemper i Tatjana Pinto podnele su žalbe jer ih niko nije konsultovao prilikom instaliranja kamera kojima se snimaju trke na 100 metara.

Likenkemper i Pinto smatraju da su uglovi iz kojih snimaju te kamere veoma „intimni“ i prilično diskutabilni.

„Vrlo mi je neprijatno kada moram da pređem preko kamere kada se spremam za start i to onako oskudno obučena“, kaže Likenkemper.

Svetska federacija je 9. septembra saopštila da će na Svetskom prvenstvu u Dohi, koje se trenutno održava, biti uvedena nova tehnologija. Ona uključuje kamere koje pružaju pogled na „inovativne uglove takmičenja“, a sve sa ciljem da prenosi budu uzbudljiviji za gledaoce.

Džejms Lord, direktor Svetske federacije zadužen za televizijske prenose, rekao je da su tradicionalni uglovi prikazivali samo gornje delove glava atletičara koji se spremaju za start.

„Nove kamere i uglovi na startnim pozicijama trebalo bi da gledaocima dočaraju intenzitet trenutka pre samog početka trke“, objasnio je Lord.

Dve minijaturne kamere instalirane su u svaki od blokova na startnim pozicijama za trke na 100 metara.

Prema odredbama nove odluke donete posle žalbi, na velikim ekranima pored staze i u televizijskim prenosima uoči trke biće prikazani jedino kadrovi uoči samog starta trke.

Ono što je snimljeno od 27. septembra i početka šampionata do danas, biće obrisano.

Ameli Ebert, bivša nemačka plivačica, podržala je žalbe atletičarki.

„Dok sam se takmičila, nosila sam uzak kostim i često su mi samo noge bile iznad vode. Pitala sam se zašto niko ne pita nas sportiste koje fotografije i snimci mogu da se koriste“, rekla je ona za Rajniše Post, lokalni list iz Dizeldorfa.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend