01. avg 2020.

Tramp: Zabraniću TikTok u SAD, imam takva ovlašćenja

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će zabraniti aplikaciju na društvenim mrežama TikTok, koja je u vlasništvu kineske kompanije, prenose mediji.

„Što se tiče TikToka zabranjujemo ga u SAD-u“, prenose se Trampove reči koje je izrekao u petak nekoliko sati nakon što je napominjao da druge mogućnosti ostaju u igri.

Američki predsednik rekao je da bi mogao da upotrebi hitna ekonomska ovlašćenja ili izvršnu odredbu da zabrani TikTok u zemlji.

„Pa, imam takva ovlašćenja. Mogu to da učinim izvršnom odredbom ili time“, rekao je novinarima koji su s njim leteli u Air Force One.

Samo nekoliko sati pre Tramp je rekao da njegova administracija „može da zabrani TikTok“ i dodao da postoji što se toga tiče „mnogo alternativa“.

Ove nedelje Trampova administracija odredila da TikTok, popularnu aplikaciju na društvenim mrežama na kojoj se objavljuju kratki video formati, formalno preispita odbor za strana ulaganja u SAD (CFIUS).

TikTok je u vlasništvu pekinške kompanije ByteDance i objava o njenom preispitivanju izazvala je oštre primedbe kineske vlade koja Vašington optužuje za diskriminaciju.

Aplikacija je najnoviji problem u pogoršanju napetosti između dveju najvećih svetskih ekonomija, koje su počele zbog trgovinskih odnosa i pomorskih pitanja u Južnom kineskom moru.

Otad su se trzavice međutim razvile u širi spor koji uključuje Hong Kong i kineski odnos prema muslimanskim manjinama te suzbijanje kineskih tehnoloških kompanija.

Vašington tvrdi da su te kompanije nacionalna sigurnosna pretnja i pritiska saveznike da preduzmu slične mere.

TikTok omogućuje korisnicima da stvaraju kratke video uratke – često s osnovnim efektima i muzikom – što je postalo vrlo popularno. Kompanija insistira na tome da ne deli korisničke podatke s Pekingom.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend