11. okt 2017.

Turska osudila novinarku Wall Street Journala na zatvor zbog terorizma

TURSKA je osudila dopisnicu Wall Street Journala na više od dvije godine zatvora zbog "terorističke propagande", objavile su novine u utorak.

Ajla Albajrak (foto: Linkedin)

Novinarka s dvojnim finskim i turskim državljanstvom Ayla Albayrak nalazila se u New Yorku za vrijeme donošenja presude te najavila žalbu. Optužena je zbog članka o turskoj borbi protiv kurdskih militanata koji je napisala prije dvije godine.

Urednik Wall Street Journala Gerard Baker je izjavio: „Jedina svrha članka bila je pružiti objektivne i neovisne informacije o događajima u Turskoj, i to je i učinjeno. Ovo je neutemeljena optužba i potpuno neprihvatljiva osuda“.

„S obzirom na situaciju u Turskoj, ova užasna odluka nije me trebala iznenaditi“

Turska je država s najviše zatvorenih novinara na svijetu, iako vlada poriče ovu činjenicu te navodi da se „mnogi zatvorenici ne mogu smatrati medijskim radnicima jer su zapravo teroristi i špijuni drugih država“.

„S obzirom na trenutačnu atmosferu u Turskoj, ova užasna odluka nije me trebala iznenaditi, ali jest. Presuda samo još jednom dokazuje da međunarodni mediji nisu imuni na trenutni okršaj s medijima u Turskoj“, izjavila je Albayrak.

Vijest o osudi dolazi usred svađe između SAD-a i Turske nakon što je američka ambasada u Ankari prekinula izdavanje neimigrantskih viza. Turska se osvetila najavom jednakog ograničenja u izdavanju viza za svoju državu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend