14. nov 2022.

Turska zabranila medijima da otkrivaju informacije iz istrage o eksploziji

Turske vlasti zabranile su medijima da prilikom izveštavanja o eksploziji u centru Istanbula otkrivaju informacije u vezi sa istragom i da se pozivaju na nezvanične izvore, već moraju da citiraju samo zvanična saopštenja.

Turski medijski regulator uveo je privremenu zabranu prikazivanja snimaka trenutka eksplozije, kao i njenih posledica.

„Medijski servisi moraju da poštuju principe distribucije informacija kako je to naznačeno zakonom i da izbegavaju objavljivanje sadržaja koji mogu da izazovu strah, paniku i nerede u društvu ili mogu da posluže terorističkim organizacijama“, saopštio je Vrhovni savet za radio i televiziju.

Dok traje zabrana mediji ne mogu uživo da snimaju ili da se javljaju sa lica mesta, otkrivaju informacije u vezi sa istragom, objavljuju fotografije i video snimke na kojima se vide ranjena ili ubijena lica, prenosi TASS.

Najmanje šest ljudi je poginulo, a 53 je povređeno u eksploziji u centru Istanbula, a preliminarni podaci ukazuju da je reč o terorističkom napadu, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Eksplozija se dogodila na aveniji Istiklal, popularnom istanbulskom šetalištu prepunom turista, na kojem se nalazi veliki broj prodavnica i restorana.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend